a teraz jak robiłeś ten wymaz Jerzy to gdzie ci ta bakteria wychodziła w nasieniu ? A czy to miałeś jakos płyn z prostaty pobierany ?
Ja oddałem ostatnio na podłożu nasienie w szpitalu Prokocim. Dostałem jałowy wynik i sugestie o powtórzenie wyniku " próbka zabezpieczona w sposób nieoptymalny - ograniczona wartość wyniku". A znalazłem w procedurach innych labolatoriow ze mozna w ten sposob przynosić. W kazdym razie Pani powiedziała ze probowali uchodowac z tej probki ale po 48 h było jałowo.
Czy zawsze przy zapaleniu prostaty wychodziły wam bakterie w nasieniu ? Trzeba i tak koniecznie pobrac ten plyn z prostaty? Dotychczasowi "Urolodzy" mowili mi ze jak nie ma w spermie to nie jest konieczne.
Takze dalej nie wiem co w prostacie siedzi tylko wiem co w cewce :/ Objawy mam caly czas.
Jak chcesz dobry wymaz z prostaty, to umów się do dra Łogina w Centermedzie w Tarnowie, na ul. Słonecznej na wizytę w środę do 9:00. Weź ze sobą dotychczasowe dokumenty z leczenia, przed wizytą nie zażywaj leków p. bakteryjnych przez miesiąc, zachowaj z 10 dni abstynencji seksualnej. Poproś podczas wizyty o pobranie wymazu z prostaty i zawieziesz go do Synevo lub znów do Prokocimia, jeżeli zdążysz i masz samochód. Z Krakowa do Tarnowa masz godzinę drogi autostradą (do Prokocimia).
Będziesz miał wówczas wizytę wraz z pobraniem materiału do badań (jeżeli go sam nie umiesz sobie pobrać) i wynik z tego badania będzie dobrą podstawą do leczenia, do ustalenia czy bakteria jest, czy jej nie ma.
Moim zdaniem posiew nasienia ma sens tylko wtedy, gdy są spełnione 3 warunki na raz:
- właściwe oddanie próbki,
- szybkie dostarczenie do laboratorium (ja dostarczam w ciągu około pół godziny) i transport w odpowiednich warunkach,
- najważniejsze - szybkie wysianie materiału na podłoża wzrostowe.
Mi zwykle (w jakichś 80% posiewów) wychodziły bakterie a w pozostałych 20% nic nie wychodziło dlatego, że albo byłem w trakcie lub tuż po antybiotykoterapii, lub próbkę dostarczyłem zbyt późno.