Witam Panów
Rzucicie okiem.. na moje badania USG ???
1. Pierwsze badanie USG jamy brzusznej z zaleganiem moczu po mikcji - 09.01.2019r.
Opis : "Wątroba niepowiększona, o wzmożonej strukturze echogenicznej, bez zmian ogniskowych. Pecherzyk żółciowy niepowiększony o niezmienionej ścianie, bez złogów. Drogi żółciowe nieposzerzone. Trzustka niepowiększona hyperechogoniczna bez zmian ogniskowych. Aorta brzuszna nieposzerzona. Śledziona w normie. Nerki położone typowo, przeciętnej wielkości bez zastoju moczu i upostaciowanych złogów. Pęcherz moczowy echoujemny.
Gruczoł krokowy o zmożonej strukturze echogenicznej bez zmian ogniskowych i gładkich obrysach, wymiary 42mm x 34 mm x 36mm. Brak zalegania moczu po mikcji "
Muszę tu dodać.. że.. miesiąc wcześniej od tego badania.. brałem Levoxe przez 10dni.. może to przez nią... GK jest echogeniczny ? Wikipedia mówi nam.. że echogeniczność w obrazach USG świadczy o zwiększonym ukrwieniu bądź toczącym się stanie zapalnym w narządzie.
2. Badanie TRUS - specjalistyczne badanie USG prostaty - 18.01.2019r.
Opis : "
Gruczoł krokowy o wymiarach 44 x 37 x 38 - obj. 32ml, symetryczny, z zachowaną budową strefową. Zarys torebki anatomicznej prawidłowy. Strefy obwodowe jednorodne echogeniczne.
Strefy przejściowe o niejednorodnej echogeniczności z widoczną od przodu zmianą hipoechegoniczną (odczyn zapalny???). Pęcherzyki nasienne symetryczne, prawidłowe."
3. Badania USG jamy brzusznej z oceną zalegania moczu po mikcji - 25.07.2019r.
Opis : "Wątroba powiększona, stłuszczona bez uchwytnych zmian ogniskowych. Pęcherzyk żółciowy bezkamiczny, cienkościenny. Drogi żółciowe nieposzerzone. Pole trzustki i aorta przesłonięte. Śledziona niepowiększona. Nerki położone typowo, prawidłowej wielkości bez zastoju moczu i widocznych złogów. Pęcherz moczowy echoujemny, gładkościenny.
Gruczoł krokowy wym. 37x32x29, kształtny jednorodny o gładkich obrysach. Po mikcji w pęcherzu moczowym zalegania nie stwierdzono".
Panowie.. i teraz moje pytanie.. dlaczego w 3 badaniach.. moja prostata ma za każdym razem inne rozmiary ?
Drugie pytanie.. dobrze rozumiem.. że jeżeli w ostatnim badaniu USG nie ma już w opisie.. że prostata jest echogeniczna... to na daną chwilę.. pozbyłem się ZGK ?
Pozdrawiam