blitzkrieg jestem z okolic Wrocławia, a czemu pytasz?
Z tym zagrozeniem zycia paleczka to jeden lekarz mi powiedzial jak spytalem , ze e coli czy inne bakterie tez sa zagrozeniem dla zycia ale to wszystko dotyczy glownie slabych organizmow, dbajac o jego wzmocnienie caly czas nie ma co az tak mowic. A Tobie urolog doradzil ten pseudovac co mowil o tej bakterii i metodach jej wybicia?
Dobry artykul wkleiles nt. skutkow ubocznych cipro/levoxa i zapobiegania. Kolegen raz bralem w formie plynnej naczczo jedna butelke wypilem ale jest tam sporo supli, ktore moga wspomoc.
Ktos tutaj pisal jako skutek uboczny pisk/szum w uszach i ze nie mija, ja tez to mam juz od lat - pewnie skutek innego antybiotyku , ktory kiedys bralem a iles lat temu mialem problemy z zatokami/infekcjami i je leczylem anty.
A odnosnie moich boli biodra/pachwiny prawej i bakterii w prostacie.. Ja mam tez zrotowanie miednicy, skrzywienie odcinka ledzwiowego i moja prawa strona jest bardziej obciazona, czekam na wynik rezonansu stawow biodrowych bo ostatnio zrobilem bo cos dlugo trwa ten bol... i zobaczymy jak wynik. Albo staw sie odzywa/konczy... albo skutek uboczny cipro i innych spowodowal znaczne pogorszenie/stan zapalny prawego stawu biodrowego albo zapalenie gruczolu+bakteria powoduja przez promieniowanie bole prawego biodra/stawu...
Jeden urolog powiedział, że absolutnie nie brać, bo powoduje skutki uboczne (ale na pytanie jakie nie odpowiedział) ,drugi że nie ma przeciwskazań, aby zastosować tę szczepionkę, żeby zmobilizować dodatkowo organizm do walki z bakterią. Zastanawiałem się. W międzyczasie byłem u internisty odnowić leki i mu mówię czy mi wystawi na Psuedovac receptę, czy muszę konkretnie do urologa. I co? I od ręki. Co do osłabionego organizmu, kochany, Pseudomonas vel pałeczka ropy błękitnej atakuje osłabione organizmy właśnie, np. nas po abx.
Prostata - film bakteryjny - ciężko się przez to gówno przebić abx, żeby eradykować bakterie z prostaty. W przeglądzie urologicznym z 2012r pisano o przewadze lewofloksacyny nad innymi fluorochinolonami (np. cyprofloksacyną w postaci cipronexu), również w kontekście walki z pałeczką ropy błękitnej (trzeba mieć na uwadze potencjalne skutki uboczne stosowania leków z tej kategorii i koniecznie dawać sobie szansę na ich minimalizację odpowiednią suplementacją - mi pomaga kolagen).
"Znacząca liczba pałeczek Gram(-), zwłaszcza Pseudomonas aeruginosa, ma zdolność do tworzenia biofilmu. Jest to cienka warstwa polisacharydowa na powierzchni nabłonka dróg moczowych, kamieniach moczowych lub biomateriałach (np. cewnikach wprowadzonych do dróg moczowych). Biofilm utrudnia dostęp chemioterapeutyków do miejsc receptorowych i również pozwala bakteriom na przetrwanie w warunkach dla nich niekorzystnych. Może to być przyczyną nawrotów i przewlekłego utrzymywania się zakażenia układu moczowego [17]. Lewofloksacyna wykazuje największą aktywność wobec bakterii tworzących biofilm (w porównaniu z ofloksacyną, norfloksacyną). Pozwala to na zmniejszenie ryzyka nawrotu infekcji dróg moczowych [17]. Lewofloksacyna w porównaniu z ofloksacyną i norfloksacyną wykazuje największą skuteczność w odniesieniu do bakterii tworzących biofilm. Redukując jego masę oraz liczbę kolonii tworzących biofilm, zmniejsza liczbę bakterii w drogach moczowych, a w konsekwencji ryzyko nawrotów infekcji dróg moczowych [18].
Porównawcze oceny skuteczności w eradykacji biofilmu wskazują na przewagę lewofloksacyny nad innymi antybiotykami. Potwierdzono ten fakt także w zakażeniach wywołanych przez Escherichia coli w obrębie układu moczowego [6]. Nie stwierdzono również znaczącej aktywności bakteriologicznej na biofilm Pseudomonas aeruginosa przez następujące chemioterapeutyki: cyprofloksacyna, gentamycyna i ceftazydym, w przeciwieństwie do lewofloksacyny, która osiągnęła wysoką aktywność bakteriologiczną [19]. Lewofloksacyna, stosowana w pojedynczej dawce 500 mg [20], okazała się też niezwykle skuteczna w profilaktyce zakażeń powstających w czasie biopsji stercza." Źródło:
http://www.przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?2233