Kończę Zinnat (cefuroksym). W środę ustalam z urologiem co dalej. Ja jestem za gentamycyną + ampicyliną. Może dłuższą terapię Trimetoprim/Sulfametaksazo (Biseptol).
Czytam dla relaksu przegląd urologiczny. Wiedz sprzed 11 lat, qwa. Do 2 miesięcy fluorochinolonów (m.in. cyprofloksacyna, lewofloksacyna), a 3 miesiące trimetoprimu (Biseptol). Mi tak spierdolono leczenie, że nie wiem kto dał papiery tym urologom. Po tygodniu, po dwa abx. Nie miało prawa się udać. Tylko zaszkodziło. Jedyna poprawa po dłuższej serii antybiotyku - na moją awanturniczą prośbę - w połączeniu ze szczepionką. Czyli po sekwencji książkowej. Boże, widzisz i nie grzmisz. Gdybym wiedział to, co wiem teraz, wcześniej, pewnie dziś byłbym zdrowy. Tylko to chyba powinien wszystko wiedzieć lekarz - o długości antybiotykoterapii, o tym, by kierować pacjenta do wiarygodnego laboratorium, które przestrzega procedur. Że są suple mogące niwelować skutki uboczne abx - nie tylko probiotyk. A tak mocno przewlekłe ZGK.
"Spośród antybiotyków najlepsze właściwości ma trimetoprim, dalej chinolony, makrolidy i tetracykliny. Antybiotyki beta-laktamowe i aminoglikozydy słabo przenikają do stercza i jego wydzieliny, jednak w czasie ostrego zakażenia penetracja jest znacznie lepsza i dzia- łają wtedy równie skutecznie jak w innych narządach. Leczenie powinno być długotrwałe. Stosując chinolony, terapia może trwać krócej (1-2 miesiące) niż w przypadku trimetoprimu (3 miesiące). W przypadku rozpoznania bakterii z rodzajów Chlamydia, Ureaplasma, Gonococcus i grzybów Candida leczenie powinno obejmować również partnera seksualnego.
Uwagi o antybiotykach
Kotrimoksazol - z dwóch składników tego leku aktywny w sterczu jest trimetoprim, sulfametoksazol słabo penetruje tkanki gruczołu krokowego i może wywoływać reakcje alergiczne.
Norfloksacyna - ma niską biodostępność i słabo penetruje tkanki stercza.
Ofloksacyna - oprócz bakterii Enterobacteriaceae ma aktywność skierowan ą przeciw chlamydiom.
Ciprofloksacyna i lewofloksacyna - mają korzystne właściwości farmakokinetyczne i szerokie spektrum działania. Lewofloksacyna 1x500 mg jest równie skuteczna jak ciprofloksacyna 2x500 mg. Eradykację udaje się osiągnąć w 60-75% przypadków.
Doksycyklina - ma działanie skierowane przeciw chlamydiom i mykoplazmie.
Klarytromycyna i azitromycyna - mogą być stosowane w infekcjach chlamydiami, chociaż preferowanym antybiotykiem pierwszego rzutu jest ofloksacyna."
Źródło:
Przegląd Urologiczny - Przewlekłe zapalenie stercza Opracowano na podstawie: Chronic prostatitis syndrome: a common, but poorly understood condition. Part I and part II, M. Pavone-Macaluso