• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Świeżo po obrzezaniu - jak dbać o higienę?

Wariacinaaa

New member
Witam. W szpitalu w Łomży miałem zabieg obrzezania. Jest już środek nocy (zabieg miałem o 14:00 w piątek) i zaraz kładę się spać. Opatrunek mam zdjąć jutro w tych samych godzinach co miałem zabieg, ale byłem tak zestresowany, że zapomniałem szczegółów dotyczących higieny, szwów i tym podobne. Moje pytania:

1. Czy po zdjęciu opatrunku mam założyć nowy, czy mam już chodzić z golasem na wierzchu?

2. Jak dbać o higienę? Korzystać narazie z samej wody, czy coś innego?

To chyba tyle. Będę wdzięczny za szybkie odpowiedzi. No trzymajta się cholera jasna.

Stovff

New member
Powiem na przykładzie zaleceń, które ja dostałem. Po dobie od zabiegu zdjąć opatrunek, umyć penisa szarym mydłem lub żelem do higieny intymnej. Osuszyć ranę, posmarować help4skin, owinąć gazą, na to mocno bandaż kohezyjny. Przez pierwsze dni polecam cały czas nosić opatrunek, potem można próbować zakładać już tylko na noc, też jako formę przeciwdziałania nocnej erekcji. Trzymam kciuki, bo pierwsza noc może być trudna. Miej pod ręką coś przeciwbólowego.

Arek4u

Member
No i pamiętaj o Octanisepcie , przy zmianie opatrunku porządnie spryskać . Opatrunki przez jakiś czas będziesz musiał nosić , ale to już sam zobaczysz w ciągu najbliższych dni . Także trzeba się zaopatrzyć w Octanisept, gazy , bandaż kohezyjny, plaster w rolce . Niektórzy nawet 3-4 tygodnie nosili opatrunki bo inaczej nie mogli funkcjonować. Pojawi się nadwrażliwość żołędzi , która z czasem ustąpi , poza tym opatrunki chronią ranę zwłaszcza w pierwszych dniach i nocnych wzwodach .

Stovff

New member
Dzięki za uzupełnienie, oczywiście zapomniałem dodać Octenisept, można też wziąć bardziej budżetowy zamiennik Oktaseptal. Chociaż tu trzeba mieć na uwadze, że te psikacze warto stosować optymalnie do 10 dni, dłużej nie ma sensu, a tylko będą wysuszać skórę niepotrzebnie.