Podobnie jak @Kazek30 postanowiłem założyć dziennik. Również proszę innych o niedodawanie postów, które nie wnoszą nic merytorycznego do dyskusji.
2021:
Koniec Marca-2 kwietnia:
neofuragina (8dnI)
Częsta potrzeba oddania moczu, pieczenie w trakcie sikania i trochę po. Na drugi dzień zacząłem brak furaginę. Podczas brania leku te objawy ustąpiły.
Miałem taki epizod bez żadnego powodu kilka razy wcześniej, tylko raz brałem furaginę.
3 kwietnia:
Po furaginie:
ciężar na pęcherzu, lekkie rwanie
Internista: Levoxa 500mg na 7 dni, gorączka. Z racji na święta nie udało zrobić się posiewu moczu, badanie moczu było prawidłowe.
4 kwietnia:
zapalenie powrózka nasiennego, wizyta w SOR z racji na silny ból i opuchliznę nasieniowodu.
27 kwietnia
Urolog nr1
Bóle prostaty, uczucie zagazowania, spięcia.
Wizyta u urologa: Po badaniu per rectum, diagnoza Zapalenie prostaty.
Ból podczas badania był bardzo mocny, dosłownie brakło mi tchu.
Unidox Solutab 100mg 10x
Urotrim 100mg 30 dni x2 dziennie
Czopki dicloberl
Miałem pewne dolegliwości po tych antybiotykach, ale ogólnie OK.
25 Maja
Częściowe objawy, Posiew nasienia czysty
27 lipca
Nie byłem zadowolony z lekarza nr1, nie używa USG, nie widział potrzeby żadnej diagnostyki poza posiewem nasienia, przepisuje antybiotyki bez antybiogramu.
9 sierpnia
Częściowe objawy, zmiana lekarza na nr2
Wynik z testu 4 szklanek:
Enterococcus faecalis wzrost nieliczny w wydzielinie ze stercza
31 sierpnia
Antybiotyk: 16 dni Amotaks 1000mg, 3x dobę+2 tygodnie Amoksiklav 875mg+125mg kwas
9 października:
Badanie: test 4 szklanek: Pseudomonas aeruginosa w wszystkich próbkach (>10^6), brak wydzieliny ze stercza.
Już przed samym badaniem czułem, że coś jest nie tak.
15 października
1 dawka gentamycyny (240mg)
16 pażdziernika
17 października
Reakcja ototoksyczna na gentę. Niewielkie szumy mam do teraz
19 pażdziernika
Diagnoza laryngologiczna na szumy (cały pakiet terapii pomógł ze słuchem, aktualnie słuch dobry)
Levoxa 30 dni 2x 500mg
18 listopad
koniec levoxa. Kuracja była bardzo ciężka, spięcia ścięgien i mięśni, grzybica na koniec.
Jest to lek podwyższonego ryzyka, szczególnie, że brałem steryd na słuch.
2 grudnia
Badanie: Test 4 szklanek
Coagulase-negative staphylococcus bardzo liczny, pierwszy strumień flora mieszana 10^3
Nie zrobiono antybiogramu
2022:
3 marca
Badanie weryfikacyjne: Test 4 szklanek Enterococcus faecalis wzrost liczny w wydzielinie ze stercza (Amoksycylinę,Ampicylina,Gentamycyna wysokie stężenie)
Ponieważ ta bakteria wróciła i nie miałem mocnych objawów to lekarz nr2 nie widział potrzeby antybiotykoterapii. Zalecił autoszczepionkę z CBM.
30 czerwca:
Wykonano rektoskopię by sprawdzić czy nie ma np przetoki która mogła nadkazić prostatę, wynik OK
Sierpień - wrzesień
Problemy w obrębie żołędzi, swędzenie.
Kilka maści, aktualnie stan OK, ale miejsce zostało podrażnione.
7 października
Zmiana lekarza na dr Jakub Szmer. Celowo podaje nazwisko, ponieważ na tą chwilę nie mam zastrzeżeń, jest przepaść jeśli chodzi o wiedzę i podejście do pacjenta.
Zlecenie diagnostyki, wizyty u fizjoterapeuty, zalecenia co do stylu życia, diety, suplementów.
Po ćwiczeniach jest poprawa, terapeutka widzi kilka problemów związanych z pracą siedzącą, być może to jest geneza moich problemów. Przed covid, byłem codziennie w biurze, od tamtej pory pracuje z domu.
4 listopada
Kontrola
Badania OK, jedynie zakłócona proporcja T:E, więc lek Symex + dodatkowy suplement kozieradka.
=========================================================
Dodam, że nigdy nie miałem poważnych problemów jak nietrzymanie lub zatrzymanie moczu, brak erekcji, ból przy siedzeniu.
2021:
Koniec Marca-2 kwietnia:
neofuragina (8dnI)
Częsta potrzeba oddania moczu, pieczenie w trakcie sikania i trochę po. Na drugi dzień zacząłem brak furaginę. Podczas brania leku te objawy ustąpiły.
Miałem taki epizod bez żadnego powodu kilka razy wcześniej, tylko raz brałem furaginę.
3 kwietnia:
Po furaginie:
ciężar na pęcherzu, lekkie rwanie
Internista: Levoxa 500mg na 7 dni, gorączka. Z racji na święta nie udało zrobić się posiewu moczu, badanie moczu było prawidłowe.
4 kwietnia:
zapalenie powrózka nasiennego, wizyta w SOR z racji na silny ból i opuchliznę nasieniowodu.
27 kwietnia
Urolog nr1
Bóle prostaty, uczucie zagazowania, spięcia.
Wizyta u urologa: Po badaniu per rectum, diagnoza Zapalenie prostaty.
Ból podczas badania był bardzo mocny, dosłownie brakło mi tchu.
Unidox Solutab 100mg 10x
Urotrim 100mg 30 dni x2 dziennie
Czopki dicloberl
Miałem pewne dolegliwości po tych antybiotykach, ale ogólnie OK.
25 Maja
27 lipca
Nie byłem zadowolony z lekarza nr1, nie używa USG, nie widział potrzeby żadnej diagnostyki poza posiewem nasienia, przepisuje antybiotyki bez antybiogramu.
9 sierpnia
Częściowe objawy, zmiana lekarza na nr2
Wynik z testu 4 szklanek:
Enterococcus faecalis wzrost nieliczny w wydzielinie ze stercza
31 sierpnia
Antybiotyk: 16 dni Amotaks 1000mg, 3x dobę+2 tygodnie Amoksiklav 875mg+125mg kwas
9 października:
Badanie: test 4 szklanek: Pseudomonas aeruginosa w wszystkich próbkach (>10^6), brak wydzieliny ze stercza.
Już przed samym badaniem czułem, że coś jest nie tak.
15 października
16 pażdziernika
17 października
Reakcja ototoksyczna na gentę. Niewielkie szumy mam do teraz
19 pażdziernika
Diagnoza laryngologiczna na szumy (cały pakiet terapii pomógł ze słuchem, aktualnie słuch dobry)
Levoxa 30 dni 2x 500mg
18 listopad
koniec levoxa. Kuracja była bardzo ciężka, spięcia ścięgien i mięśni, grzybica na koniec.
Jest to lek podwyższonego ryzyka, szczególnie, że brałem steryd na słuch.
2 grudnia
Badanie: Test 4 szklanek
Coagulase-negative staphylococcus bardzo liczny, pierwszy strumień flora mieszana 10^3
Nie zrobiono antybiogramu
2022:
3 marca
Badanie weryfikacyjne: Test 4 szklanek Enterococcus faecalis wzrost liczny w wydzielinie ze stercza (Amoksycylinę,Ampicylina,Gentamycyna wysokie stężenie)
Ponieważ ta bakteria wróciła i nie miałem mocnych objawów to lekarz nr2 nie widział potrzeby antybiotykoterapii. Zalecił autoszczepionkę z CBM.
30 czerwca:
Wykonano rektoskopię by sprawdzić czy nie ma np przetoki która mogła nadkazić prostatę, wynik OK
Sierpień - wrzesień
Problemy w obrębie żołędzi, swędzenie.
Kilka maści, aktualnie stan OK, ale miejsce zostało podrażnione.
7 października
Zmiana lekarza na dr Jakub Szmer. Celowo podaje nazwisko, ponieważ na tą chwilę nie mam zastrzeżeń, jest przepaść jeśli chodzi o wiedzę i podejście do pacjenta.
Zlecenie diagnostyki, wizyty u fizjoterapeuty, zalecenia co do stylu życia, diety, suplementów.
Po ćwiczeniach jest poprawa, terapeutka widzi kilka problemów związanych z pracą siedzącą, być może to jest geneza moich problemów. Przed covid, byłem codziennie w biurze, od tamtej pory pracuje z domu.
4 listopada
Kontrola
Badania OK, jedynie zakłócona proporcja T:E, więc lek Symex + dodatkowy suplement kozieradka.
=========================================================
Dodam, że nigdy nie miałem poważnych problemów jak nietrzymanie lub zatrzymanie moczu, brak erekcji, ból przy siedzeniu.