ja tam zamawiałam raz , drugi i trzeci zamówie . Owszem raz mi zatrzymali , wysłałam parę dokumentów i płaciłam tylko cło/ bez agencji / i otrzymałam Hpx.@sonja12
Wszystkie towary z poza UE taka procedura obowiązuje (Odprawa celna)
Jeśli udało się to obejść to tylko dlatego, że urząd celny tego nie wyłapał (nie ma znaczenia województwo w pl... jeśli twierdzisz że dostałaś/ktoś dostał towar z poza UE bez kosztów odprawy celnej ), ale cło w zasadzie powinno/ musi się płacić zawsze zgodnie z powszechnie obowiązującym prawem. Zatem najlepiej załatwić od sprzedającego fakturę pro forma w 4 egzemplarzach, dowód wpłaty, ulotkę produktu w EN i Pl i być może w stosunku do leków coś jeszcze... ale to najlepiej skontaktować się z agentem agencji celnej w kraju z firmy kurierskiej. Dla nich to mały miki ale trzeba ogarnąć dokumenty. Nie piszcie tak jakby to była loteria bo nie jest, że komuś się udało.... a komuś nie. Są pewne zasady i tyle.
Ty chyba w tej agencji pracujesz - skoro piszesz o pewnych zasadach...... Dziadostwo jak w całym kraju. Przepisy , przepisy .....tylko dla kogo one są?
Ostatnio edytowane przez moderatora: