W wielu miejscach pisze się, że NAC wspiera leczenie antybiotykami.Warto przeczytać:
"Effect of High N-Acetylcysteine Concentrations on Antibiotic Activity
against a Large Collection of Respiratory Pathogens"
W skrócie. Testowano NAC podając go chorym do płuc w co najmniej 10% roztworze, które powodowało stężenie od 1,6 mg/ml wzwyż (testowano od 10 mM i 50 mM). Okazało się, że niektóre antybiotyki są przez NAC w tym stężeniu dezaktywowane. ALE, biodostępność NAC po przyjęciu doustnym jest niska i wynosi od 6% do 10% zatem do krwi dostaje się tylko od 60 do 100 mg z każdego spożytego grama. Kiedy więc mamy stężenie na poziomie 1,6 mg/ml? Gdy ta dawka, 100 mg, rozpuści się w 62,5 ml. Pytanie co to jest dla organizmu 62,5 ml, gdzie samej krwi jest kilka litrów? Zatem uzyskanie stężeń w całym układzie, które zagroziłyby istnieniu Imipenemu czy Meropenemu jest praktycznie nierealne. Co ciekawe w artykule tym (wiadomość dla @abst3 ) przy zastosowaniu wankomycyny w stężeniu 1,6 mg/ml działanie antybiotyku wręcz się poprawiło (niebieski pasek). Nie mówiąc już o AMC (amoxicillin-clavulanic acid) czy TZP (piperacillin-tazobactam). Przy tych antybiolach wręcz grzechem byłoby nie wpierniczać dużych dawek.
Jerzy, przeanalizuj czy dobrze myślę bo to może być ważne dla wszystkich. W końcu NAC już w małych dawkach chroni wątrobę, rozrzedza wydzieliny rozszerza mikronaczynia krwionośne i byłoby nierozsądne z niego rezygnować.
Jednocześnie ostrzega się, aby z pewnymi antybiotykami jej nie łączyć:
"Ostrożność należy zachować także w przypadku jednoczesnego leczenia antybiotykami. Pomiędzy przyjęciem tych leków, a NAC powinno stosować się 2-godzinną przerwę, gdyż ich działania mogą się wzajemnie znosić. Chodzi tu głównie o antybiotyki, w których substancją czynną są półsyntetyczne penicyliny, tetracykliny, cefalosporyny i aminoglikozydy."
Moim zdaniem wystarczy przestrzegać 2 godzinnej przerwy. Ja jem.
NAC | N-acetylocysteina - NeuroExpert - Encyklopedia Neurofizjologii
NAC to acetylowa pochodna L-cysteiny, czyli siarkowego aminokwas endogennego, występującego naturalnie w organizmie. Aminokwas ten w swojej strukturze posiada dwie grupy tiolowe (-SH), dzięki czemu odznacza się wyjątkowym potencjałem antyoksydacyjnym. W organizmie pełni on wiele ważnych funkcji...
neuroexpert.org