Właśnie w chorobach układu moczowego jest tyle niuansow, ze nie sposób poprostu do każdego przypadku od razu dać jednoznaczna odpowiedź. Odnośnie zespołu reitera, podaję ta opcje nie koniecznie dla osób z chorymi prostatami bo w naszym temacie i takie persony się przewijają a objawy mają podobne do naszych i tak naprawdę możemy ich zaszufladkować albo do niebakteryjnych z napięciami w obrębie miednicy o których mówi Jurek ale nie można też wykluczyć właśnie takiego zjawiska jak zespół reitera. Ponadto nie sugerujcie się w tej kwestii tym co można przeczytać w internecie, że ów zespół atakuje osoby które przebyły zakażenie chlamydia bądź mykoplazma. Ponoć termin ten dzisiaj już jest rozszerzony o właściwie wszystkie infekcje (czyli nie tylko z bakteriami atypowymi ale także tlenowcami, beztlenowcami). Leczymy sulfasalazyna w odpowiednim schemacie. Diagnostyka to obecność jeśli dobrze pamiętam genu h27 ale mogę się mylić bowiem u mnie reiter wyszedł na podstawie biopsji z żołędzi, kiedy to jesczse biegałem po dermatologach z poparzonym fiutem.