SkyrlicSkyrlic
New member
Dolaczam sie cierpiacych z powodu tej nieszczesnej przypadlosci. U mnie zaczelo sie do od tego ze najadlem sie niemilosiernie i nie wyprozniajac i nie oprozniajac pecherza poszedlem bez rozgrzewki biegac (bylo dosc zimno jakies -6) i na 2.5 km gdzies tak 'pierd..' mnie silnym bolem w pachwinie sprobowalem biec dalej i bol przeniosl sie rowniez wyzej jakby w okolice nerek. Pomyslalem w pierwszej chwili ze to przepuklina bo kiedys mialem zostala jednak wykluczona na usg. Jakis czas pozniej dostalem zapalenia cewki moczowej z powodu nie zachowania higieny (wstyd sie przyznac mam 21 lat ) a przez bardzo dlugi czas nie mylem sie pod napletkiem z powodu nieuswiadomienia przez moich rodzicow choc kiedys caly naplet zszedl mi podczas polucji naciagnalem go ponownie i sciagnalem podczas masturbacji rowniez (siara jak siemasz). Dostalem tego po masturbacji. Szczypalo mnie jak diabli dostalem cipronex bralem go 10 dni umylem sie dokladnie ale problem z oddawaniem moczu nie minal. Blyskawicznie ujawnily sei tez zylaki powrozka nasiennego.
Wykonalem posiew moczu jalowy, badanie ogolnie moczu. Od urologa nr1 dostalem fokusin i skierowanie na biofeedback czyli cwiczenia miesni kegla i ich elektrostymulacja. Urolog nr 2 zasugerowal ze to sprawka kregoslupa, ktory jest krzywy - to jasno potwierdza moim zdaniem ze problem jest w miesniach. Ur nr 2 zrobil badanie per rectum wyzlo ze prosta niepowiekszona jakies tam delikatne stany pozapalne sa i ze prawy kanalik nasienny nie oproznia sie tak jak lewy.
Potem pojawily sie plesniawki w gardle (biale naloty) i problem jelitowy niby. W miedzyczasie wyleczylem zeby i zylak sie zmniejszyl nieco.
Moje objawy to:
bol prawej pachwiny promieniuje w dol na udo czasem na jadro i w gore po skosie az do pepka
bol na plecach rowniez po prawej stronie
czasem mnie zaboli lewe jadro od zylaka
utrudnione oddawanie moczu na stojaco, na siedzaco nieco lepiej
rowniez schudlem 2-3 kilo gdyby nie te bole i zylak to bylbym w niebowziety i zaczalbym cwiczyc na predkosc i zasuwalbym jak maly parowozik
Co zaobserwowalem:
ciagly skurcz w prawej nodze
ciagly skurcz w prawej pachwinie podbrzuszu - idzie taka 'linia ' wyczuwaln a pod reka
bol zwieksza sie podczas ruchu szegolnie biegu podskokow gdy pecherz jest wypelniony owocuje to naglacym parciem, naciskiem
cwiczenia na steperze natomiast gdzie nacisk jest znacznie mniejszy nie powoduja takiego bólu po rozgrzaniu tych miesni i rozciagnieciu ich bol praktycznie ustepuje i oddanie moczu na siedzaco nie stanowi problemu bez spinania
nastepnie na drugi dzien skurcze sa dalej ale jakby mniejsze
Co biore teraz:
- mieta rumianek
- melisa
Czego nie jem:
- nie jem slodyczy
- 'ciezkiego' nabialu
- czeresni
- orzechow
- fasoli i innych wzdymaczy
wykonywane czynnosci od wystapienia pierwszych objawow tj oslabionym strumieniem moczu:
- zbyt dlugie siedzenie w niewlasciwej pozycji a potem biegi i cw z hantlami na stojaco bez rozgrzewki
- praca fizyczna 1 miesiac co 3-4 dni ciezka jak dla mnie, brak wlasciwego przygotowania do niej
- zbyt czesta masturbacja
- jeden dzien b intensywnej pracy ficzycznej
- cwiczenia z pelnym brzuchem i pecherzem
- zle nawyki - wstrzymywania moczu
Moim zdaniem przyczyny skurczy (ktore sa teraz przyczyna obajawow):
- niewlasciwa postawa
- spinanie 'posladow' podczas cwiczen
- zla reakcja na stres
- nadmierny stres
- niewlasciwa postawa siedzaca - zauwazyl to chirurg urolog
- spinanie brzucha podczas biegu
i najwazniejsze
brak rozgrzewki przed cwiczeniami i rozciagania miesni po cw i przed nimi
skierowania jakie mam teraz
to laryngolog
ortopeda
psycholog
musze zrobic badania nasienia bo chce zlikwidowac zylaki ale chcialbym jeszcze moc sie odlac normalnie i biegac ;]
musze znalezc jeszcze dobrego fizjoterapeute zaprzestac biegow i cw silowych
mysle ze przez odpowiednie cwiczenia dam rade sie wyleczyc
anegdotka pielegniarki z cwiczen biofeedback
- wie Pan ja mam 2 synow mniej wiecej w Pana wieku i oni tez maja hopla na pktcie roznych cwiczen fizycznych, ja mowie im zeby uwazali bo sobie krzywde zrobia a oni swoje
dodatkowo
http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-s ... 35671.html
a ja siedze na nogach ;] i jeszcze zakladalem jedna na druga i potrafilem tak dlugo wytrzymac
brawa dla mnie
Wykonalem posiew moczu jalowy, badanie ogolnie moczu. Od urologa nr1 dostalem fokusin i skierowanie na biofeedback czyli cwiczenia miesni kegla i ich elektrostymulacja. Urolog nr 2 zasugerowal ze to sprawka kregoslupa, ktory jest krzywy - to jasno potwierdza moim zdaniem ze problem jest w miesniach. Ur nr 2 zrobil badanie per rectum wyzlo ze prosta niepowiekszona jakies tam delikatne stany pozapalne sa i ze prawy kanalik nasienny nie oproznia sie tak jak lewy.
Potem pojawily sie plesniawki w gardle (biale naloty) i problem jelitowy niby. W miedzyczasie wyleczylem zeby i zylak sie zmniejszyl nieco.
Moje objawy to:
bol prawej pachwiny promieniuje w dol na udo czasem na jadro i w gore po skosie az do pepka
bol na plecach rowniez po prawej stronie
czasem mnie zaboli lewe jadro od zylaka
utrudnione oddawanie moczu na stojaco, na siedzaco nieco lepiej
rowniez schudlem 2-3 kilo gdyby nie te bole i zylak to bylbym w niebowziety i zaczalbym cwiczyc na predkosc i zasuwalbym jak maly parowozik
Co zaobserwowalem:
ciagly skurcz w prawej nodze
ciagly skurcz w prawej pachwinie podbrzuszu - idzie taka 'linia ' wyczuwaln a pod reka
bol zwieksza sie podczas ruchu szegolnie biegu podskokow gdy pecherz jest wypelniony owocuje to naglacym parciem, naciskiem
cwiczenia na steperze natomiast gdzie nacisk jest znacznie mniejszy nie powoduja takiego bólu po rozgrzaniu tych miesni i rozciagnieciu ich bol praktycznie ustepuje i oddanie moczu na siedzaco nie stanowi problemu bez spinania
nastepnie na drugi dzien skurcze sa dalej ale jakby mniejsze
Co biore teraz:
- mieta rumianek
- melisa
Czego nie jem:
- nie jem slodyczy
- 'ciezkiego' nabialu
- czeresni
- orzechow
- fasoli i innych wzdymaczy
wykonywane czynnosci od wystapienia pierwszych objawow tj oslabionym strumieniem moczu:
- zbyt dlugie siedzenie w niewlasciwej pozycji a potem biegi i cw z hantlami na stojaco bez rozgrzewki
- praca fizyczna 1 miesiac co 3-4 dni ciezka jak dla mnie, brak wlasciwego przygotowania do niej
- zbyt czesta masturbacja
- jeden dzien b intensywnej pracy ficzycznej
- cwiczenia z pelnym brzuchem i pecherzem
- zle nawyki - wstrzymywania moczu
Moim zdaniem przyczyny skurczy (ktore sa teraz przyczyna obajawow):
- niewlasciwa postawa
- spinanie 'posladow' podczas cwiczen
- zla reakcja na stres
- nadmierny stres
- niewlasciwa postawa siedzaca - zauwazyl to chirurg urolog
- spinanie brzucha podczas biegu
i najwazniejsze
brak rozgrzewki przed cwiczeniami i rozciagania miesni po cw i przed nimi
skierowania jakie mam teraz
to laryngolog
ortopeda
psycholog
musze zrobic badania nasienia bo chce zlikwidowac zylaki ale chcialbym jeszcze moc sie odlac normalnie i biegac ;]
musze znalezc jeszcze dobrego fizjoterapeute zaprzestac biegow i cw silowych
mysle ze przez odpowiednie cwiczenia dam rade sie wyleczyc
anegdotka pielegniarki z cwiczen biofeedback
- wie Pan ja mam 2 synow mniej wiecej w Pana wieku i oni tez maja hopla na pktcie roznych cwiczen fizycznych, ja mowie im zeby uwazali bo sobie krzywde zrobia a oni swoje
dodatkowo
http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-s ... 35671.html
a ja siedze na nogach ;] i jeszcze zakladalem jedna na druga i potrafilem tak dlugo wytrzymac
brawa dla mnie