Ja w wymazie stercza mialem paleczke ropy blekitnej, po antybiotyku powtorka badania po jakich 3 tyg. i paleczka nadal byla. Potem glownie ziola, suplementy i pijawki , czeste mycie malego i teraz tydzien temu zrobilem we wlasnym zakresie i ze swojej inicjatywy wymaz z cewki ( innym labie niz robil urolog) i sa:
1. Staphylococcus - koagulazo-ujemny pojedyncze kolonie
2. Escherichia coli pojedyncze kolonie
Zrobilem tez wymaz z napletka (czego wczesniej nie robilem urolog nic nie zalecal) i sa:
1. Escherichia coli wzrost obfity
2. Klebisiella pneumoniae wzrost obfity
Gdzie sie podziala ta paleczka skoro wczesniej po kuracji anty tez wychodzila? Sa bole biodra moze sie przeniosla... albo mogla sie przeksztalcic na te klabisielle? Ktos mial te dziwna bakterie?
Tak naprawdę powinno się robić komplet wymazów i posiewów, aby ocenić skąd się bierze dodatni wynik badania. Bardzo dobrze, że wykonałeś wymaz z napletka. Bytujące tam bakterie mogą nadkażać podczas masturbacji oddawane nasienie.
Ja robię w takiej kolejności:
1. Wymaz z napletka
2. Wymaz z cewki (jeśli nie wytrzymasz wymazu z cewki i sikania oraz masturbacji po, możesz wybrać wariant soft - tj. oddać mocz z pierwszego strumienia zamiast wymazu z cewki)
3. Posiew moczu (ze środkowego strumienia)
4. Badanie ogólne moczu
5. Posiew nasienia
Ostatnio natomiast miałem próbę Stameya - polecam do pełnej diagnostyki.
i to wszystko uważnie, żeby nie dotknąć wackiem czy dłonią kubeczka czy wymazówki
oddajesz mocz i nasienie na odciągniętym napletku, aby zminimalizować ryzyko, że bakterie z napletka spłyną
musisz mieć dobry lab, czyli za ścianą już badają, a nie wożą materiał po Polsce - i przede wszystkim materiał nie może stać godzinami na blacie punktu pobrań - WYNIKI SIĘ ZAFAŁSZUJĄ, szczególnie przy moczu i nasieniu oddawanym w jałowym pojemniku
najlepiej, żeby nasienie z kubeczka trafiło na podłoże transportowe (pobierasz takim patyczkiem - wymazówką i zamykasz)
Jeśli masz E.Coli i pochodne, polecam Uro-Vaxom. Pałeczka mogła nie wyjść tym razem (wyparły ją inne bakterie) albo być czasowo pod napletkiem. Uroki badań - zdarzają się wyniki fałszywie dodatnie i ujemne z różnych przyczyn. Przede wszystkim łatwo zanieczyścić materiał. Nie tu dotkniesz przypadkiem i wychodzi jakaś lipa
PS. Pseudomonas to straszne K%RESTWO. Tworzy biofilm, który trudno spenetrować abx (Levoxa podobno nieźle się spisuje, ale ma też sporo skutków ubocznych). Pozbyłem się tego na około pół roku, ale dopiero w połączeniu z abx penetrującym do gk ze szczepionką PSEUDOVAC. Mam nadzieję, że tym razem tylko pod napletkiem siedzi