• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Objawy 2 tygodnie po obrzezaniu

Daniel123

New member
Cześć, potrzebuje malej pomocy/doradztwa. Jestem 2 tygodnie po obrzezaniu. Wszystko ladnie sie goi (prawie). Lekka opuchlizna jeszcze jest, tak jak szwy. Jednakże po jednej stronie te szwy mi tak jakby puściły. Wszystko okej, nie krwawi, nie boli, ale te szwy nie trzymają sie zbytnio tego, czego faktycznie mają sie trzymać (a przynajmniej tak mi sie wydaje). W tym miejscu mam wrażenie że skora sie ze soba nie zrosła. Nie odchylam tego, bo sie boje to rozerwać. Mam wrażenie ze to sie nie zagoi i bedzie taka otwarta dziura. Skora mi tak jakby lekko zwisa przez to? Nie wiem jak to dokładnie opisać. Jakbym normalnie naciągnął penisa to mam wrażenie ze tak skora poprostu zjedzie w dół. Szczelina jest po lewej stronie, od połowy do wędzidełka. Lekarz mowi aby to obmywać i robic opatrunki. Czy to normalne ze na tym etapie to tak jest? Szwy niby są, ale niektóre juz popuszczały. Czy mozliwe ze skora przykleila sie troche poniżej, nie w tym miejscu co trzeba? Czy muszę to jakimiś specjalnymi plastrami okleić, aby ta szczelina sie zamknęła? Jeżeli tak to jakimi?
Dziekuje za każdą podpowiedź, nie wiem poprostu co robic, lekarz mnie olewa a nie chce panikować na zapas.

Arek a

Active member
To się zdarza. Po dwóch tygodniach szwy mają prawo puszczać, bo nocne erekcje czy zwykły ruch rozciągają skórę. Ta szczelina zrobiła się pewnie dlatego, że nitka puściła, zanim brzegi się zeszły, ale powoli to się zagoi i z czasem zamknie. Nic tam na siłę nie naciągaj i nie przyklejaj żadnych plastrów, bo tylko uszkodzisz ranę albo złapiesz zakażenie. Przemywaj to delikatnie płynem odkażającym, osuszaj i noś ciasne majtki z penisem skierowanym do góry, żeby nic się nie ciągnęło i nie puchło.

Daniel123

New member
To się zdarza. Po dwóch tygodniach szwy mają prawo puszczać, bo nocne erekcje czy zwykły ruch rozciągają skórę. Ta szczelina zrobiła się pewnie dlatego, że nitka puściła, zanim brzegi się zeszły, ale powoli to się zagoi i z czasem zamknie. Nic tam na siłę nie naciągaj i nie przyklejaj żadnych plastrów, bo tylko uszkodzisz ranę albo złapiesz zakażenie. Przemywaj to delikatnie płynem odkażającym, osuszaj i noś ciasne majtki z penisem skierowanym do góry, żeby nic się nie ciągnęło i nie puchło.
A będzie jakas wieksza blizna albo wgłębienie w tym miejscu? Czy po dłuższym czasie wszystko wróci do normy i skora z góry i z dołu ladnie sie zasklepi

Arek a

Active member
W miejscu, gdzie puścił szew, blizna na początku może być trochę szersza, bardziej widoczna albo tworzyć małe wgłębienie, bo organizm musi sam wypełnić tę przerwę nową tkanką. Z czasem skóra odzyska elastyczność, a sama blizna wyblaknie, zmięknie i spłaszczy się w ciągu kolejnych miesięcy. Kiedy rana całkowicie się wygoi, po kilku tygodniach będziesz mógł smarować to miejsce żelem silikonowym na blizny lub delikatnie je masować, co jeszcze lepiej zrówna skórę i wygładzi ślad, więc finalnie nie powinno to rzucać się w oczy.

Daniel123

New member
W miejscu, gdzie puścił szew, blizna na początku może być trochę szersza, bardziej widoczna albo tworzyć małe wgłębienie, bo organizm musi sam wypełnić tę przerwę nową tkanką. Z czasem skóra odzyska elastyczność, a sama blizna wyblaknie, zmięknie i spłaszczy się w ciągu kolejnych miesięcy. Kiedy rana całkowicie się wygoi, po kilku tygodniach będziesz mógł smarować to miejsce żelem silikonowym na blizny lub delikatnie je masować, co jeszcze lepiej zrówna skórę i wygładzi ślad, więc finalnie nie powinno to rzucać się w oczy.
Lekarz jeszcze mi coś mówił aby później naciągnąć skore w dol jednym zdecydowanym ruchem. Bo tak jakby wywijała mi sie skora na zewnątrz. Ponoć ma to tez pomóc i wyrównać wszystko, ale zastanawiam sie czy to faktycznie tak pomoże?

Arek a

Active member
Tak, to ma sens i faktycznie pomaga. Lekarze dają takie zalecenie, bo po zabiegu skóra i opuchlizna mają tendencję do podwijania się albo zrastania w nierówny sposób. Ten jeden zdecydowany ruch w dół układa skórę na swoim miejscu, zapobiega twardym bliznom i pomaga wyrównać tkankę. Pamiętaj tylko, że przy świeżych szwach trzeba robić to z wyczuciem, żeby niczego nie rozerwać. Nie zostawiaj też skóry zaciągniętej w dół na siłę, aby nie uciskała żołędzi. Gdy rana się goi, ten nawyk naprawdę ładnie wszystko wyrównuje.

Daniel123

New member
Tak, to ma sens i faktycznie pomaga. Lekarze dają takie zalecenie, bo po zabiegu skóra i opuchlizna mają tendencję do podwijania się albo zrastania w nierówny sposób. Ten jeden zdecydowany ruch w dół układa skórę na swoim miejscu, zapobiega twardym bliznom i pomaga wyrównać tkankę. Pamiętaj tylko, że przy świeżych szwach trzeba robić to z wyczuciem, żeby niczego nie rozerwać. Nie zostawiaj też skóry zaciągniętej w dół na siłę, aby nie uciskała żołędzi. Gdy rana się goi, ten nawyk naprawdę ładnie wszystko wyrównuje.
Dzięki wielkie