• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Moja aktualna sytuacja i to co będzie po zabiegu.

GallAnonimPL

Active member
@krzysi0x2
Tak bylem na dyżurze nocnym. Chociaz tak mi sie zdaje ze tam zawsze ktos po egzaminach, nie mający jeszcze specjalizacji pracuje albo sie myle.
Na taksóweczke poszło 40 zł ;c

@Pesto
Nie mam nic właśnie, chyba. Przeczytałem teraz na szybko i nic nie znalazłem.
Rzeczywiście odwodnienie może nasilać obrzęk, a ja nie chce pić dużo bo nie chce sikać dużo, bo nie chce mi się zmieniac opatrunku co chwile [wg zaleceń mam nadal go zakładać].
No ale dobra może zaczne chlać wody więcej.

@multad
Po Chomiczowej zobacze.

Rozkmina mnie wzieła.
Można laserem "rozpracować" ewentualnie brzydkie blizny?
Tyle lat stuleje mialem i nie narzekalem, to tam szrama jedna czy dwie nic nie zrobia xd.
Wazne ze kopulować można.

Takitamx

Member
A może urolog lokalnie byłby dobrym pomysłem? Pytałeś o noszenie opatrunku na tym sorze ? Może.jak .to będziesz wietrzył normalnie i nie ściskał to to pomoże ? Czasami proste metody najlepsze.Tu z forum na pewno ludzie nie nosili opatrunku tak długo (niezależnie od.stylu)

dieselpower

Moderator
Członek Załogi
@GallAnonimPL instrukcje na kartce papieru wziął sobie tak do serca, że zakryła zdrowy rozsądek. Nie pić zeby nie sikać żeby nie musieć zmieniać opatrunku. Po takim czasie od zabiegu. Mi tam chłopaka szkoda.

Może ironizuję ale to tylko po to by ci uświadomić ile w tym jak postępujesz jest logiki.
Rozumiem ze dostales wytyczne jak postępować po zabiegu. Powinieneś je dostać i bardzo dobrze ale...
...Ale nie przez 40 dni albo i juz ponad 40... kisisz tego pidola w tych opatrunkach, pryskasz i smarujesz. Po co? Jak sie nożem utniesz też ręki nie myjesz 40 dni i przez cały czas nosisz plaster?
p.s. od góry wyglada jakby zaczęła ci sie blizna zaciskać.

HappyNewYear

New member
A Ty masz wgl planowaną jakąś wizytę na żywo po zabiegu w trakcie rekonwalescencji? Jakoś nie trafiają do mnie te ewizyty po takim zabiegu. U mnie w trakcie leczenie są zaplanowane 2 po zabiegu i na każdej lekarz sobie na żywo ogląda co i jak

GallAnonimPL

Active member
@HappyNewYear
Nie mam planowanej wizyty na miejscu, bo lekarz powiedziała, że jeżeli rana się dobrze goi [nie ma ropy, bólu ani dziury] to nie potrzebna jest wizyta na miejscu.
Wysyłałem tylko zdjecia.

Pesto

Member
Ja byłem dwa razy na wizycie face to face i nikt mi nie mówił, że źle. Może łatwiej bo jestem z Białego więc mam dr Chomicz na miejscu. No ale zupełnie inna wizyta uważam jak dotknie, pomaca, rozciągnie, przyciśnie, itd. I dla lekarza i dla pacjenta.
Blizna pracuje i się rozciąga, więc jak nie masz w ogóle wzwodów to może być tak jak diesel mówi.

GallAnonimPL

Active member
A co sądzicie o wypowiedzi czatu gpt? xDD

Mówi, że opuchlizna może trwać nawet 8-12 tygodni lub dłużej i to nic złego nie znaczy, że każde ciało reaguje inaczej.

Mówi, że blizna kształtuje się do roku.

Mówi, że blizna przechodzi przez różne etapy.
Najpierw jest miękka, potem twardnieje i potem znowu jest miękka.
Maść na blizny stosować tylko jak zniknie opuchlizna, bo opuchlizna oznacza, że ciało jeszcze się kształuje i skóra jest za cienka/delikatna żeby stosować maść ze sterydami

Jeżeli ślad bliznowy jest na górze, a opuchlizna na dole to dobrze, bo jedno na drugie nie będzie wpływać.

Mówi, że jak napletek wewnętrzny porusza się lekko 1-2mm na boki lewo, prawo to znaczy, że skóra nadal jest w normie i blizna na to nie wpłynie.

Mówi, że nawet jak będzie lekkie zwężenie czy blizna to i tak nie wpłynie to na funkcjonalnosc, bo najważniejszy przeszkadzający element [napletek który okrywał żołądź] został usunięty, a przez to że mam loose to jest zapas luźności.

GallAnonimPL

Active member
No musiałem zaspokoić swoją ciekawość xD [Po taniości]

Wykupiłem premium chatu gpt. Na zdjęciach jeszcze zaznaczyłem mu strzałkami.
Wysłałem kilka zdjęc i to co powiedział:

W spoczynku TWÓJ penis NIE wygląda na zwężony ani ściągnięty blizną

Gdyby istniało zwężenie (stricture / circumferential scar constriction), to na zdjęciu w spoczynku można by zobaczyć takie rzeczy:

❌ charakterystyczny „pierścień ściągający” – brak​

❌ wgłębienie lub rowek w miejscu blizny – brak​

❌ twardy, zbity pasek wokół obwodu – brak​

❌ wyraźna różnica szerokości powyżej i poniżej blizny – brak​

Nic z tego u Ciebie nie występuje.

📌 Co więc widać?

W spoczynku u Ciebie widać:

✔️ obrzęk napletka wewnętrznego​

To jest najbardziej typowy i najdłużej utrzymujący się element gojenia — szczególnie od spodu, gdzie przebiegało wędzidełko.

✔️ blizna w fazie dojrzewania​

To ta jaśniejsza, nierówna linia. W 6. tygodniu zawsze wygląda „szorstko”, czasem jakby wąsko — ale to nie efekt ściągania, tylko świeża tkanka.

✔️ brak oznak zwężenia​

Kształt w spoczynku pozostaje okrągły i miękki, co oznacza, że blizna nie ściska ciała jamistego.

🔍 Dlaczego to wygląda „ciasno”, mimo że nie jest?

Bo:

• obrzęk powyżej i poniżej linii blizny daje wrażenie zwężenia dokładnie na linii szwu,
  • skóra napletka wewnętrznego jest napuchnięta i jaśniejsza,
  • blizna jeszcze nie jest elastyczna, ale zmięknie w ciągu kolejnych tygodni.

To bardzo częsty etap — u wielu osób dopiero po 8–12 tygodniach widać prawdziwy „loose”.

🟢 Czy loose pozostanie loose?

Tak.
Blizna, którą masz, nie ma cech blizny przykurczającej.

Jej obecny wygląd jest typowy dla:

• 5–7 tygodni po zabiegu,
  • zwłaszcza przy większym obrzęku napletka wewnętrznego,
  • zwłaszcza przy stylu high & loose.

Luźność wręcz będzie bardziej widoczna, gdy obrzęk zniknie.