• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

masturbacja

alan5784

Member
witam chciałbym się zapytać co ile trzeba się masturbkwac czy wgl trzeba bo jak byłem trochę młodszy to robiłem nawet 5 razy dziennie a od 2 tygodni prawie wcale i czy to normalne?

flader

Active member
Nie trzeba, to się robi wtedy gdy ma się na to ochotę, po prostu. Mimo wszystko nie musisz tego robić, organizm sam w końcu wydali nasienie, które się nazbierało a dzieje się to w nocy podczas snu i zazwyczaj budzi. Czasem zdarza się, że facet nie ma libido (popędu seksualnego) przez jakiś czas i równie dobrze możesz i dwa tygodnie lecieć bez ochoty na masturbację.

Krystiankendroj

Active member
Zależy jak młody jesteś, jeśli tak do 30 i już są takie nazwijmy to problemy to znaczy że coś nie tak z hormonami , psychika ( zla dieta , brak sportu , depresja , itd. ) i problem może być głębszy, jeżeli jesteś już starszy No to już może " przekwitasz " i taka już kolej rzeczy
Naturalnie każdy facet ma ochotę, ale ogólnie nie trzeba się masturbował, robisz to wtedy gdy masz ochotę, jak pisał wyżej, nadmiar i tak sam wyjdzie w nocy w postaci polucji, zmaz nocnych
Ewentualnie poprostu takie libido że się nie chce i już
Koniec końców nie ma przymusu jakiegoś żeby się masturbował

alan5784

Member
mam w tym roku 17 lat czasami mam ochotę ale nie mam takiej potrzeby około 3 lata temu może 2 robiłem bardzo dużo i często

Krystiankendroj

Active member
17 lat to powinieneś mieć tak czy siak chcice jeśli byłbyś zdrowy
Ja bym tak kontrolnie zrobil sobie badania jakieś
Np ja mając 28 lat w dalszym ciągu poprostu odczuwam potrzebę codziennie nawet jak świadomie się wstrzymuje żeby być bardziej naładowany toni tak ta ochota zawsze jest

Trolo

Well-known member
No tu bym się tak nie do końca zgodził. Nie można generalizować, że każdy jest ciągle napalony mając 17 lat. Każdy dojrzewa w innym wieku i ma inne potrzeby. Jeżeli nie masz potrzeby no to tego nie robisz. To jak z nałogiem. Jak masz nałóg to palisz co godzinę - dwie. I teraz powstaje pytanie czy ta ochota nie jest po prostu nałogiem. Chłopak może dojrzał i nie ma takich potrzeb, zrobi to raz na jakiś czas i już.

amenek5

Active member
Wiek i dojrzewania to jedno, a to jaki tryb życia masz aktualnie też dużo znaczy. Jeżeli dużo pracujesz i jesteś zmęczony to możesz nie czuć potrzebny masturbacji dodatkowo stres też może wpływać na to że ci się nie chcę, albo wręcz przeciwnie. Niektórzy w ten sposób rozładowywuja napięcie. To ile razy ktos to robi ma wiele współczynnikow moim zdaniem.

Dawidd

Well-known member
Witam kolegów. Jako nowy użytkownik z perspektywy 35 latka mogę powiedzieć, że generalnie potrzeba jest, ale może to zostać stłumione przez czy to czynniki zewnętrzne typu jakiś stres, brak czasu, natłok zajęć i człowiek zwyczajnie nie ma ochoty zająć się sobą mimo pojawiających się wzwodów, czy też może to być kwestia stanu zdrowia, wyczerpania w danym czasie. Oczywiście nastolatek powinien mieć wysokie libido, które jednak może się wyłączyć, gdy ważniejsze jest np. przejście do następnej klasy :) Kwestia indywidualna i wiele czynników moim zdaniem. Pozdrawiam.