• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Kilka pytań przed zabiegiem całkowitego obrzezania

izraelczyk

New member
Witam, w dniu jutrzejszym czeka mnie zabieg całkowitego obrzezania. W związku z tym mam kilka pytań do was:

1. Jaka jest najlepsza pozycja w pierwszych dniach po zabiegu, tak aby nie nabawić się zbyt dużej opuchlizny? lepiej leżeć przez większość dnia czy siedzieć?
2. Czy w przypadku pojawienia się zbyt dużej opuchlizny, robiliście jakieś okłady?
3. Przed jutrzejszym zabiegiem próbowałem trzymać przyjaciela przyklejonego do brzucha w obcisłej bieliźnie. Niestety w moim przypadku pojawia się jakiś dziwny tępy ból już po godzinie noszenia przyjaciela w takiej pozycji. Czy ktoś z was miał podobny problem? dodam że przy wzwodzie mam skrzywionego przyjaciela w dół czy to może być ta przyczyna?
3. W jaki sposób określić czy opatrunek zakładany na noc nie jest zbyt mocno ściśnięty?
4. W jakiej pozycji najlepiej spać po zabiegu? w jednym miejscu czytam że najlepsza jest na plecach a w innym że bokiem, jak to u was wyglądało? Nogi w nocy trzymaliście w zgięciu albo jakoś uniesione wyżej?

z góry dzięki za pomoc

dwaosiem

Member
Ja co prawda miałem plastykę nie obrzezanie całkowite, ale rekonwalescencja wygląda bardzo podobnie.

1. Najlepiej leżąca na plecach oczywiście, penis do góry i czymś podeprzeć od strony brzucha, pierwsze dni odpoczywać jak najwięcej, organizm musi się w pełni skupić na gojeniu
2. Osobiście nie miałem jakiejś dużej opuchlizny ale widziałem że niektórzy moczyli np. w rumianku. Opuchlizna zawsze będzie, u jednych jest mniejsza u drugich większa, ale nie ma co się martwić, będzie stopniowo znikać
3. Nie spotkałem się z takim problemem, tak czy inaczej musisz trzymać go do góry przez pierwsze kilka dni
4. Tu nie jestem w stanie pomóc, ja nie miałem opatrunków, lekarz stwierdził że tworzą one więcej problemów niż pożytku
5. Najlepsza pozycja to na plecach i unieruchomić penisa tak żeby był skierowany do góry. Czyli to samo co przy 1. pytaniu. Pierwsze noce będą ciężkie - to normalne.

Powodzenia i gratuluję mądrej decyzji!

izraelczyk

New member
1. Czyli jak leże na plecach to penis ma leżeć na brzuchu czy stać do góry?

dzięki za pomoc

Ostatnio edytowane przez moderatora:

admma412

Member
Do góry to w sensie chodzi o to że masz go mieć na zasadzie położonego w strone brzucha a nie na dół tak jak masz standardowo :D

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Sobek

New member
Hej, co do opatrunku to przytoczę co kiedyś pisałem pod innym postem na ten temat:

"Ja opatrunek nosiłem przez okres trzech tygodni, aż do wizyty kontrolnej, podczas której lekarz usunął ostatnie zszywki (stapler). Opatrunek zmieniałem codziennie, a w przypadku kontaktu z moczem – częściej, jeśli doszło do jego pochlapania. Proces zmiany opatrunku przebiegał w następujący sposób: najpierw przemywałem ranę szarym mydłem, a następnie spryskiwałem ją preparatem Sutrisept, który, w mojej ocenie, jest skuteczniejszy niż Octanisept, ponieważ nie wysusza aż tak skóry. Kolejnym krokiem było nałożenie na miejsce cięcia wyciętego paska gazy nasączonego emulsją olejową (to taka gaza nasączona olejkiem i wazeliną, nie przykleja sie do rany w procesie gojenia, jest troche drozsza ale polecam bo nie bedziesz sie meczył z sciaganiem opatrunku), a następnie przykrycie go gazą( zwykła jałowa) i bandażem kochezyjnym (jest elastyczny i przyczepia się tylko sam do siebie, jest on o tyle ważny, że nie pozwala w nocy dojść do pełnej erekcji i rozjeścia sie szycia). Całość stabilizowałem, przyklejając penisa przylepcem do podbrzusza, co sprzyjało szybszemu wchłanianiu opuchlizny i zmniejszało ryzyko powstawania oponki. Taki sposób postępowania stosowałem przez trzy tygodnie. Po usunięciu zszywek bliznę smarowałem maścią sutricon, zużyłem 2 tubki, ostateczny efekt wyszedł według mnie bardzo dobrze, szycie zagoiło sie prawidłowo a sama blizna jest już prawie niewyczuwalna, zabieg miałem w marcu"

Od obrzezania minął rok, ale jakbym miał to zrobić ponownie, to stosowałbym taki sam sposób zmiany opatrunków. Co do pionizacji penisa, to gdy zrobisz już pełny opatrunek, podnosisz pacjenta do podbrzusza i kleisz dwa przylepce, które idą od jednego biodra przez penisa do drugiego biodra. Taką elewacje stosuj minimum tydzień, bardzo pomaga to w odpływie limfy przez co oponka szybciej się zredukuję.

Co do pozycji podczas snu, to z takim opatrunkiem jest to obojętne, śpij jak Ci wygodnie.

Powodzenia na zabiegu i gratuluję podjęcia decyzji.