• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Kąpiel

marcel-ojciec

New member
Witajcie mam pewien problem gdyż raz wykąpałem się z moim synem jak miał 2 lata teraz ma już 3.5 i chce abym znowu z nim poszedł od ostatniej kąpieli minęło 1.5 roku była to zarazem pierwsza moja kąpiel z nim . Jak myślcie czy powinienem iść gdyż chce sie doradzić.

arek a

Active member
Myślę, że możesz iść pod warunkiem, że nie będziecie całkowicie nago we dwoje, bo jak tylko syn będzie bez majtek, a Ty w majtkach, to dziecko może mieć pretensje, że on na golasa, a Ty nie, więc lepiej to przewidzieć i odpowiednio zadziałać.
Najlepiej stopniowo przyzwyczajać syna do samodzielnej kąpieli, żeby w przyszłości nie mieć więcej tego typu dylematów, które mogą przerodzić się w problem.

Ostatnia edycja:

arek a

Active member
Pytań nie unikniesz, najlepiej odpowiadać synowi krótko, rzeczowo, bez zbędnych szczegółów i ważne, żeby dziecka nie zbywać bez odpowiedzi na nie.

Lubelski

Active member
Gdzieś widziałem jak...matka karmiła syna piersią który miał 10lat...to pod filmem wielce oburzenie że to, pod kazirodztwo podchodzi.Xd...to zależy od ciebie jak do tego podchodzisz jak, nie czujesz kępacji że syn już ma świadomość i ona się rozwija oraz pamięć

kondzio26

Active member
No dzieci mogą zawsze zapytać o to dlaczego tata ma dłuższego i jak się ma włosy o owłosienie itd. Sam nie mam dzieci ale podejrzawam ze takie pytania mogą paść

Łukasz98

Active member
Nie widzę w tym nic złego. Syn pewnie traktuje to po prostu jako fajny czas z tatą, co daje mu też poczucie bezpieczeństwa. Jego perspektywa jest zupełnie inna niż dorosłej osoby.

Jeśli pojawią się jakieś pytania, warto odpowiadać spokojnie, szczerze i dostosowując wszystko do wieku dziecka.

Dobrze też, jeśli takie sytuacje pomagają budować zdrowe podejście do własnego ciała i nagości, tak żeby w razie jakichkolwiek wątpliwości czy problemów dziecko wiedziało, że może swobodnie przyjść i porozmawiać z rodzicem, a także nie wstydziło się np. u lekarza. Warto też raz na jakiś czas przypomnieć dziecku, że gdyby miało jakiś problem, jakieś pytania, zawsze może przyjść i porozmawiać.

I ogólnie warto patrzeć na to trochę szerzej żeby dziecko miało po prostu naturalny obraz ciała i nie brało sobie później dziwnych wyobrażeń z internetu czy przypadkowych źródeł.

Łukasz98

Active member
Szczerze mówiąc, nie bałbym się pytań aż tak bardzo. Dzieci w tym wieku są z natury ciekawe świata i prędzej czy później i tak zaczną pytać o różne rzeczy. Wystarczy odpowiadać spokojnie, krótko i zgodnie z prawdą, na tyle, na ile są w stanie zrozumieć. Nie ma potrzeby wdawać się w długie wyjaśnienia.

Takie pytania mogą być nawet dobrą okazją do zbudowania zaufania, żeby syn wiedział, że z tatą można porozmawiać o wszystkim i że nie ma powodów do wstydu.

Możesz też wcześniej zastanowić się, o co może zapytać, i przygotować sobie proste odpowiedzi. A jeśli trafi się pytanie, na które nie znasz odpowiedzi, to nic się nie stanie. Możesz po prostu powiedzieć: "Nie wiem, ale sprawdzę i Ci odpowiem”. Nie musisz udawać, że wiesz wszystko żaden człowiek nie wie.

arek a

Active member
Nie widzę w tym nic złego. Syn pewnie traktuje to po prostu jako fajny czas z tatą, co daje mu też poczucie bezpieczeństwa. Jego perspektywa jest zupełnie inna niż dorosłej osoby.

Jeśli pojawią się jakieś pytania, warto odpowiadać spokojnie, szczerze i dostosowując wszystko do wieku dziecka.

Dobrze też, jeśli takie sytuacje pomagają budować zdrowe podejście do własnego ciała i nagości, tak żeby w razie jakichkolwiek wątpliwości czy problemów dziecko wiedziało, że może swobodnie przyjść i porozmawiać z rodzicem, a także nie wstydziło się np. u lekarza. Warto też raz na jakiś czas przypomnieć dziecku, że gdyby miało jakiś problem, jakieś pytania, zawsze może przyjść i porozmawiać.

I ogólnie warto patrzeć na to trochę szerzej żeby dziecko miało po prostu naturalny obraz ciała i nie brało sobie później dziwnych wyobrażeń z internetu czy przypadkowych źródeł.
Al
Myślę, że możesz iść pod warunkiem, że nie będziecie całkowicie nago we dwoje, bo jak tylko syn będzie bez majtek, a Ty w majtkach, to dziecko może mieć pretensje, że on na golasa, a Ty nie, więc lepiej to przewidzieć i odpowiednio zadziałać.
Najlepiej stopniowo przyzwyczajać syna do samodzielnej kąpieli, żeby w przyszłości nie mieć więcej tego typu dylematów, które mogą przerodzić się w problem.
Do mojej wcześniejszej wypowiedzi dodałbym jeszcze uzasadnienie, dlaczego warto podczas kąpieli z synem mieć na sobie kąpielówki.
Jeśli 3 i pół letnie dziecko nie odczuwa jeszcze naturalnego wstydu, to ojciec już tak i może zdarzyć się niezręczna sytuacja, kiedy u ojca może dojść do niechcianej erekcji pod wpływem ciepłej wody, ale też innych czynników, na które nie mamy wpływu.
Oczywiście nie można panikować i reagować nerwowo w takiej sytuacji, aby nie stresować niepotrzebnie dziecka, tylko spokojnie ukryć przed synem tę niechciną i krępującą sytuację.
Więc jednak dla komfortu ojca lepiej nie być w stroju "Adama" w trakcie kąpieli, aby uniknąć niechcianych reakcji, a przy okazji uczymy dziecka poczucia naturalnego wstydu i skromności.

Ostatnia edycja:

kondzio26

Active member
No ogólnie o ciało związane z ciałem o np włosy na ciele i tam na dole i długość itp itd
To trzeba mu spokojnie wytłumaczyć ze to normalne u dorosłych mężczyzn chociaż 3 latek do końca jeszcze może tego nie zrozumieć. Ważne żeby potem też nie wstydził się swojego ciała ale warto przed okresem dojrzewania wyjaśnić synowi pewne sprawy.