Hej, gratulacje, że zostaniesz ojcem!
Nie ma dowodów na to, że stulejka jest chorobą dziedziczną, ale możliwa jest pewna pośrednia predyspozycja. Praktycznie wszyscy chłopcy rodzą się z tzw. stulejką fizjologiczną (nieruchomym napletkiem) i w większości przypadków po prostu z niej wyrastają.
Stulejka patologiczna to już inna sytuacja, może pojawić się np. przez stany zapalne, blizny czy choroby skóry. Nie ma badań potwierdzających, że jeśli ojciec miał stulejkę, to syn też będzie ją miał. Pośrednio wpływ mogą mieć takie rzeczy jak budowa napletka, elastyczność skóry czy skłonność do chorób dermatologicznych, ale to nie jest nic pewnego.
U większości noworodków napletek jest nieruchomy i to jest normalne. U Twojego syna najprawdopodobniej też tak będzie. Około 3 roku życia nadal nawet połowa chłopców ma taki stan, ale zwykle ustępuje on sam. Najważniejsze to nie odciągać napletka na siłę i zachować ostrożność. Niestety zdarza się, że ktoś (czasem nawet lekarze) robi to zbyt agresywnie, a to może prowadzić do problemów zamiast im zapobiegać.
Większość przypadków stulejki u dzieci można leczyć bez operacji. Używa się do tego zazwyczaj maści sterydowych i delikatnej pracy z napletkiem. Zabieg pozostawia się jako ostateczność.
Jeśli chodzi o obrzezanie: plusy to głównie brak problemów z napletkiem (bo go nie ma), łatwiejsza higiena i nieco niższe ryzyko niektórych infekcji czy raka prącia. Wiadomo, że można znaleźć badania na wszystko, ale ogólnie uznaje się, że choć obrzezanie ma pewne korzyści zdrowotne, nie są one na tyle duże, by rutynowo je zalecać. Minusy to przede wszystkim nieodwracalność, możliwe powikłania (zwykle rzadkie) i potencjalnie nieco mniejsza wrażliwość.
Wiadomo. nie jestem wyrocznią, ale mogę napisać moją opinię, co sam bym zrobił gdybym miał syna. Nie obrzezał bym go, ale trzymałbym rękę na pulsie. Starałbym się pokazywać co jakiś czas u urologa dziecięcego, żeby ocenił rozwój dziecka i wychwycił ewentualne problemy. Raz na jakiś czas USG jąder też nie zaszkodzi. Fajnie, gdyby przy okazji syn nauczył się dbania o swoje zdrowie i nie czuł wstydu przed pójściem do lekarza, co takie wizyty mógłby ułatwić. Wiadomo rozmawiać, pokazywać jak myć, dbać o higienę, jak badać jądra, nauczyć, że gdyby cokolwiek go niepokoiło, zawsze może przyjść i porozmawiać. Wydaję mi się, że dziecko nauczone tego od urodzenia będzie inaczej do tego podchodzić. Dziecko też często nie uczy się, bo ktoś mu coś mówi, tylko uczy się z obserwacji świata. Jeśli dziecko słyszy “jedz zdrowo i uprawiaj sport, ruszaj się”, ale rodzice, osoby w otoczeniu jedzą fast foody i siedzą cały czas na kanapie, to raczej nie zastosuje się do rady, którą usłyszał. Stąd dobrze, żeby wiedział, że też dbasz o “męskie sprawy”, też raz na jakiś czas pokazujesz się u urologa (co oczywiście warto robić w każdym wieku).
Dużo szczęścia Wam wszystkim! Niech synek rośnie zdrowy, a Ty spokojny