• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Zostanę ojcem

Fafiko

New member
Witam to mój pierwszy post ale sledze grupę od dawna(niezalogowany) zostanę ojcem jak w temacie i bedzie synek. Moje pytanie, jak bylem chłopcem miałem stulejke zoperowaną ale czytałem gdzieś w internecie że to może być dziedziczne i że mój syn też może mieć jest duże prawdopodobieństwo czy jest na forum jakiś ojciec co miał stulejke a jego potomek już nie ? Mieszkam na stałe w holandii a tu często można obrzezać chłopców w celach higienicznych zaraz po urodzeniu, czy załatwić to od razu i mieć z głowy, ja w wieku 5-6lat bylem u urologa z ojcem i lekarz mi na sile sciagnal napletek bol pamietam do dzis a w wieku 11 lat miałem zabieg a później z tym tematem trochę traum bo mój ojciec nie dopilnował na początku systematycznego ściągania. Nie chcę żeby mój syn przez to przechodził i wiem że lekarz 30lat temu zachował sie jak rzeźnik i teraz raczej by do tego nie doszło. Martwie sie że jak bym sie zdecydował na obrzezanie to przy dorastaniu moze mieć żal do mnie. Czy obrzezanie przeszkadza w masturbacji czy w czymś nie przeszkodzi. Mam nadzieję ze to nie jest dziedziczne
Pozdrawiam

MoimZdaniem

Active member
Nie jestem zwolennikiem teorii dziedziczności chorób, ale popieram rutynowe obrzezanie chłopców. Nie słyszałem co prawda, żeby Holendrzy często praktykowali obrzezanie. To nie Stany Zjednoczone czy jeszcze choć w mniejszym stopniu Kanada i Australia. Nie, obrzezanie nie przeszkadza zbytnio w masturbacji jak myśleli kiedyś Amerykanie. Wciąż można ruszać skórą wzdłuż trzonu.

matka83

Member
Nie obrzezuj syna profilaktycznie, tylko pilnuj higieny a jak będzie miał te 3-4 kata starają się mu powoli odciągać tyle ile się da i myć, wtedy stulejka nie powinna się zrobić. Skłonność do stulejki może być dziedziczna, ale jeśli się odpowiednio wcześnie zadba można jej uniknąć. A gdyby faktycznie wystąpiła, to wtedy najwyżej można zrobić zabieg ( plastykę lub obrzezanie ) i to w każdym wieku. Nie warto robić tego profilaktycznie. To tak jakby na wszelki wypadek usunąć wyrostek robaczkowy albo ósemki.

Fafiko

New member
Jest to dla mnie ciężka decyzja z którą jeszcze troche sie pomęczę bo to 26tydzień ciąży ale dziękuję za te dwa punkty widzenia :) Pozdrawiam

Do góry