Byłem dzisiaj u dr. Torza w IBISie na obrzezaniu (całkowite oczywiście).
Zacznijmy od ceny - niestety uległa zmianie i zabieg kosztuje już 1200 zł (zamiast 900 zł) + 100 zł (chyba pozostało bez zmian) wizyta przed zabiegiem, ale to chyba nie jest jakiś wielki problem
Czekałem przed salą zabiegową i z gabinetu wyszedł jakiś inny chłopak, którego mina mnie nie pocieszyła
Szedł jak kowboj, a na twarzy widać było grymasy bólu. Doktor powiedział żeby się tym nie martwić, bo po prostu miał on nadzwyczajnie niski próg bólu - dlatego właśnie odczuwał taki dyskomfort.
No to pora na zabieg - szybkie podpisanie zgody na jego przeprowadzenie i zaproszenie na stół
Ekipa składała się z doktora i miłej pani, którzy od razu przystąpili do roboty, a przynajmniej...
...próbowali.
Strasznie się zestresowałem i na widok strzykawki ze znieczuleniem strasznie uciekałem ciałem - gdyby nie stanowczość lekarza i pani, która mnie trzymała
D) to pewnie wyszedłbym bez zrobionego zabiegu i nie wiadomo kiedy i czy bym go w końcu zrobił.
No to znieczulenie - 4 ukłucia w napletek - pierwsze lekko poczułem (nie ma mowy o żadnym bólu - po prostu czułem, że coś mnie lekko ukłuło), drugiego nie zauważyłem, trzecie jak pierwsze, a czwarte jak drugie.
Potem odczekać 10 minut aż znieczulenie zacznie działać i doktor przystępuje do pracy. 20 minut później, nie czując kompletnie nic (tylko słyszałem jak szwy przechodzą przez skórę) koniec zabiegu
Oczywiście rozpiska od doktora - co kupić i ile stosować, numer telefonu w razie czego i pożegnalny uścisk dłoni. Ważne, żeby od razu po zabiegu (apteka jest obok) zażyć leki przeciwbólowe, bo jak nie to będzie bolało.
Tak też zrobiłem - połknąłem tabletki (ibuprofen + apap) i wsiadłem za kierownicę samochodu. I to był trochę błąd, bo akurat stojąc w korkach znieczulenie zabiegowe zeszło, a tabletki nie zaczęły jeszcze działać i trochę bolało przy ruchach pedałami. Tragedii nie ma, ale przyjemne to też nie jest - wolałbym już wracać komunikacją miejską na stojąco, bo wtedy prawie nic nie boli.
Podsumowując - na widoczne efekty będę jeszcze musiał trochę poczekać (pewnie z tydzień od biedy), ale jeżeli chodzi o szybkość zabiegu, podejście doktora (szczególnie w tak ciężkim przypadku jak mój) do pacjenta i stopień profesjonalizmu, jak i cenę - polecam z czystym sumieniem