• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Poprawka obrzezania – dr Tondel czy dr Chomicz?

Damianos

New member
Cześć wszystkim!
Mam pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów. Stoję przed wyborem lekarza do poprawki obrzezania i waham się pomiędzy dr Tondlem a dr Chomicz. Dodatkowo nie jestem pewien, na jaką metodę się zdecydować – tradycyjną (skalpelem) czy laserową. Poprzednie obrzezanie miałem wykonywane laserowo – przebiegło bezboleśnie, zarówno w trakcie, jak i po zabiegu (jedynie znieczulenie było nieprzyjemne). Trochę obawiam się metody tradycyjnej – głównie ze względu na ewentualne krwawienie, co mnie nieco zniechęca. Co sądzicie? Którego lekarza polecacie i którą metodę – skalpel czy laser?

Dr chomicz to lekarz medycyny estetycznej wejdź na jej stronę na necie wejdź w zakładkę galeria i reobrzezanie to co ta doktor potrafi zrobić to głowa pęka... cudawianki na kiju robi sam się tam szykuje pod koniec czerwca na poprawkę, z tondlem się kontaktowałem to mi powiedział że można poprawić u mnie ale będzie ciężko (tak jak by wątpił trochę,albo się bał)myślę że musisz sam zdecydować na twoim miejscu udał bym się do obu lekarzy i zobaczył co który powie... i jakie leczenie zastosuje.. i wtedy przemyśl sprawę sam

Damianos

New member
Do dr Tondla wysłałam już wiadomość, ale na razie czekam na odpowiedź. Chciałabym się dowiedzieć, czy wszystko da się załatwić podczas jednej wizyty i czy można wcześniej przesłać zdjęcia do oceny.
Na forum najczęściej polecani są dr Tondel i dr Chomicz, ale bardziej przekonuje mnie metoda laserowa. Zastanawiam się jednak, czy jest się czego obawiać przy zabiegu chirurgicznym (skalpelem).

Ja bym doradził Chomicz, z uwagi na to, czym się zajmuje czytając na stronie, Facebooku i oglądając jej prace tutaj na forum.
Oczywiście laser, jeśli możesz sobie pozwolić, to zupełnie inna kontrola linii cięcia i podobno mało krwi lub w ogóle jej brak, a co za tym idzie szybsze gojenie.

Damianos

New member
Dlatego właśnie obawiam się ponownego zabiegu skalpelem. Z drugiej strony, widziałem zdjęcia po zabiegach wykonywanych przez dr. Tondla i u kilku osób wyglądało to bardzo dobrze już po kilku dniach.
Sam miałem wcześniej laserowe obrzezanie — po zabiegu praktycznie nie było krwawienia, jedynie kilka kropel z okolicy wędzidełka. Zastanawia mnie jednak fakt, że w tamtym miejscu nie założono żadnych szwów.
Nie jestem ekspertem, ale na zdjęciu widać, że prawdopodobnie wędzidełko nie zostało całkowicie usunięte. Odczuwam ciągnięcie w okolicy żołędzi i nie wiem, czy to efekt niepełnego usunięcia wędzidełka, czy może wycięto zbyt dużo napletka. Zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami, wędzidełko miało zostać całkowicie usunięte, a mimo to wciąż odczuwam dyskomfort.

Damianos

New member
Niestety, największy problem jest właśnie od strony wędzidełka — widoczna jest asymetria między lewą a prawą stroną, różnica wynosi około 1 cm w stanie wzwodu. Dodatkowo linia cięcia wygląda dość dziwnie — tworzy się coś w rodzaju stożka, trudno mi to dokładnie opisać, ale wygląda to tragicznie

Luki1985

Member
Polecam Dr Chomicz . Miałem zrobione obrzezanie L&T laserem i wyszło bardzo estetycznie . Dr. Chomicz specjalizuje się też w poprawkach po innych lekarzach wiec warto się zastanowić .

Damianos

New member
Przy poprawce chyba bardziej wskazany będzie laser. Na liście mam tylko dr Chomicz i dr Tondla – nie biorę już pod uwagę żadnych innych lekarzy. W moim przypadku poprawka może być trudna, ponieważ mam bardzo ciasne obrzezanie i obawiam się, że mogło zostać wycięte zbyt dużo

Qubas28

Member
Warto byłoby się przejechać nawet żeby oceniła dr Chomicz która robi poprawki po innych lekarzach. Ogólnie przy poprawkach to chyba jest nawet wskazane być na konsultacji do oceny, bo nie zawsze zdalnie się da dobrze ocenić sytuację. Ja miałem laserowo robione obrzezanie 3tyg temu, bezboleśnie, bez krwawienia, z 5 kropli krwi może by się uzbierało przez półtora tygodnia później już nic nie leciało.

Damianos

New member
Jeśli będzie możliwość przeprowadzenia kwalifikacji online, byłoby to dla mnie najlepsze rozwiązanie — w przeciwnym razie musiałbym pokonać 400 km do Białegostoku.

Qubas28

Member
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć że jechałem 300km z delikatnym hakiem 2x bo konsultacja osobiście i zabieg później. Po zabiegu już konsultacje mam zdalną, wysłać zdjęcia i się do nich odniesie co dalej itd

Damianos

New member
Jeszcze dwa tygodnie temu byłem w 90% pewny swojego wyboru i brałem pod uwagę dr Tondla, do którego wysłałem e-mail, ale do tej pory nie otrzymałem odpowiedzi.

Qubas28

Member
Przeglądając forum widziałem że dużo osób czekało na wiadomości zwrotne od dr Tondla jeżeli chodzi o maila więc chyba to normalne

Damianos

New member
Ponad rok temu, przed obrzezaniem gdy napisałem do dr Tondla, czekałem na odpowiedź około tygodnia. Później wysłałem jeszcze SMS-a.