• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Po zabiegu/nie schodzący napletek we wz

Króciak

New member
Witam. Panowie mam pytanie. 16 dzień po wydłużeniu wędzidełka. Szwy zdjęte rana wygląda na wygojoną. Żadnej krwi ani bólu.
problem jest taki że w spoczynku napletek schodzi tak jak przed zabiegiem ale we wzwodzie tak jak przed czyli do połowy żołądzi. Sam napletek nie wygląda na ciasny i pierścień jest szeroki. Myślicie że to przez bliznę ? Jest to jakby lekko opięte ona może trzymać. Chciałem zapytać bo widzę że tu piszecie o jakimś ćwiczeniu blizny. Na ściągniętym napletku w spoczynku masować tą bliznę czy poprostu trzymać odciągnięty pół minuty ? Da ktoś jakieś wskazówki ? To normalne że lekko ponad 2 tyg po od nie schodzi i nie mam się czym martwić bo tak jak gdzieś widziałem potrzeba czasu na to żeby zeszło ? Dzięki z góry za każdą odpowiedz 😀

arek a

Active member
16 dni po zabiegu to wczesny etap i świeża blizna jest po prostu zbyt twarda, by rozciągnąć się podczas wzwodu. Skóra potrzebuje czasu, dlatego możesz jej pomóc poprzez delikatne ćwiczenia w spoczynku. Codziennie masuj to miejsce z dodatkiem żelu silikonowego na blizny, na przykład Sutriconu, albo zwykłej maści natłuszczającej typu Alantan, oraz lekko naciągaj napletek do momentu oporu, trzymając tak przez pół minuty. Ważne, aby nic nie robić na siłę i nie zsuwać go gwałtownie we wzwodzie, żeby nie uszkodzić skóry. Daj sobie jeszcze kilka tygodni na naturalne zmiękczenie tkanki, a gdyby po miesiącu problem nadal występował, to idź z tym do lekarza.

Króciak

New member
Arek a dziękuję za odpowiedz. Tak myślałem że właśnie na spokojnie poczekać. Jeśli się nie będzie tych ćwiczeń robiło z odciąganiem to ta blizna może się twarda zrobić i nie będzie efektu po zabiegu tak ?

arek a

Active member
Spokojnie, to nie tak, że bez ćwiczeń wszystko przepadnie, ale po prostu rób je codziennie w spoczynku, z wyczuciem, do lekkiego oporu i nigdy na siłę, a z czasem skóra powinna sama puścić.

Króciak

New member
Dzięki wielkie. Będę robił codziennie wieczorem i ten żel sobie kupie co pisałeś. Tą bliznę długo masować z tym żelem ? Minutę dwie ? Czy więcej ?

arek a

Active member
Masaż minuty czy dwie to trochę za krótko, najlepiej robić to przez około 5 do 10 minut, najlepiej raz lub dwa razy dziennie. Chodzi o to, żeby dokładnie, delikatnie wmasować żel kolistymi ruchami i uelastycznić skórę. Pamiętaj tylko, żeby zacząć dopiero wtedy, gdy rana jest już całkowicie zagojona, nie ma strupów, a szwy zniknęły. Bądź cierpliwy i rób to regularnie, bo taka blizna potrafi się goić i uelastyczniać nawet przez kilka miesięcy. A jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, podpytaj przy okazji swojego lekarza, czy wszystko goi się tak, jak powinno.

Króciak

New member
Z zewnątrz to tam już żadnych strupków nie ma i to wygląda na wygojone. To samo lekarz mówił że jest wygojone. Szwy są wyjęte ale poczekam dla pewności jeszcze ze 2 dni

Króciak

New member
Spoko będę działał dzięki. Pisałeś że bez ćwiczeń nic się nie podzieje i nie powinno zepsuć efektu ale jednak będę spokojniejszy żeby faktycznie pomóc temu aby jak najszybciej zaczęło schodzić

Do góry