• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Po zabiegu/nie schodzący napletek we wz

Króciak

New member
Witam. Panowie mam pytanie. 16 dzień po wydłużeniu wędzidełka. Szwy zdjęte rana wygląda na wygojoną. Żadnej krwi ani bólu.
problem jest taki że w spoczynku napletek schodzi tak jak przed zabiegiem ale we wzwodzie tak jak przed czyli do połowy żołądzi. Sam napletek nie wygląda na ciasny i pierścień jest szeroki. Myślicie że to przez bliznę ? Jest to jakby lekko opięte ona może trzymać. Chciałem zapytać bo widzę że tu piszecie o jakimś ćwiczeniu blizny. Na ściągniętym napletku w spoczynku masować tą bliznę czy poprostu trzymać odciągnięty pół minuty ? Da ktoś jakieś wskazówki ? To normalne że lekko ponad 2 tyg po od nie schodzi i nie mam się czym martwić bo tak jak gdzieś widziałem potrzeba czasu na to żeby zeszło ? Dzięki z góry za każdą odpowiedz 😀

arek a

Active member
16 dni po zabiegu to wczesny etap i świeża blizna jest po prostu zbyt twarda, by rozciągnąć się podczas wzwodu. Skóra potrzebuje czasu, dlatego warto jej pomóc poprzez delikatne ćwiczenia w spoczynku. Możesz codziennie masować to miejsce z dodatkiem żelu silikonowego na blizny, na przykład Sutriconu, albo zwykłej maści natłuszczającej typu Alantan, oraz lekko naciągać napletek do momentu oporu, trzymając tak przez pół minuty. Ważne, aby nic nie robić na siłę i nie zsuwać go gwałtownie we wzwodzie, żeby nie uszkodzić skóry. Daj sobie jeszcze kilka tygodni na naturalne zmiękczenie tkanki, a gdyby po miesiącu problem nadal występował, to idź z tym do lekarza.

Do góry