• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Po zabiegu - 8 dzień

Roryn

New member
Hejka, jestem 8 dzień po zabiegu i trochę się martwię.

Z góry przepraszam za zdjęcia, jakby co to myje się w tamtych miejscach po każdym sikaniu, a także rano i wieczorem (czy powinienem tak często to robić?). Proszę zignorować te zaschnięte miejsca, pewnie są po kremie (antybiotyk), oktaseptalu, ropie, osoczu itd.

Mianowicie, szwy po 8 dniu powinny w ten sposób wychodzić? Trochę się martwię, ponieważ po zabiegu otrzymałem info, aby smarować się antybiotykiem rano/wieczorem i myć się w tamtych okolicach po zabiegu.

Nie jestem pewien jak powinienem zareagować, ponieważ te szwy przyklejają mi się do opatrunku i cykam się za każdym razem jak się myję w tamtym miejscu. Czy mam jakiekolwiek powody do zaniepokojenia?

Ostatnia edycja:

arek a

Active member
Wszystko jest w porządku, 8. dzień to normalny czas na puszczanie szwów.
Przyklejony opatrunek: Nigdy nie odrywaj go na sucho. Obficie namocz go wodą lub solą fizjologiczną pod prysznicem i zdejmij dopiero, gdy sam zmięknie. Kup w aptece siatki nieprzywierające (np. Atrauman), żeby kłaść je pod gazę.
Higiena: Mycie po każdym sikaniu jest super. Nie szoruj rany, tylko delikatnie osuszaj ją ręcznikiem papierowym. Zaschniętych strupków z osocza i maści nie zdrapuj – same zejdą.
Lekarz: Idź tylko, jeśli pojawi się silny ból, mocne krwawienie, gorączka lub śmierdząca ropa.
Goi się dobrze, daj sobie czas!

Roryn

New member
Jaka szybka odpowiedź! <3

Dziękuje za rozwianie moich wątpliwości, i polecenie tych nieprzywierających siatek.

W razie tych niepokojących objawów zgłoszę się od razu do lekarza, dziękuje jeszcze raz.

Roryn

New member

Wstawiam ponownie zdjęcia z 8 dnia po zabiegu. Czy w obecnym etapie jest ktoś mi w stanie powiedzieć jaką technikę obrzeznania u mnie zastosowano?

Jutro, 11 dnia po zabiegu, wyślę kolejne zdjęcia z aktualizacją, opuchlizna lekko zeszła, natomiast szwy powoli wyłażą, chociaż nie wiem, czy powinny w takim stopniu, czy w związku z tym kształt napletka będzie "poszarpany" lub też w tamtych okolicach będą blizny?

Lubelski

Active member
Jest ok👍raczej będą blizny ale, z tego co u siebie obserwuje to...się spłaszczają i łapią kolor skóry...i na szybko się nie nastawiaj do szybkiego za gojenia...od roku od operacji do18 miesięcy nawet

Roryn

New member
Powoli wszystko się goi, najgorsze jest to, że szwa puściła w 1/4 (pierwsze zdjęcie, lewy górny róg), ale to dlatego, że mam częste wzwody i wiem, że nijak na to poradzę, dlatego jakoś 10 dnia nie poszedłem do lekarza, bo wszystko pewnie by się powtórzyło.

Macie jakieś sposoby na to, aby penis cały czas leżał? xd

Co prawda miałem wrzucić zdjęcia wcześniej, ale nie chciałem wywoływać na zawołanie wzwodu, a teraz po prostu miałem go przez dłuższą chwile, więc chwyciłem za aparat.

I mam totalnie z czapy pytanie, czy ktoś miał podobne obrzezanie do mojego?

Roryn

New member
Aa póki co nie odchylam jak wygląda w pełni żółądź, bo w dalszym ciągu goi mi się miejsce, gdzie są szwy, a zauważyłem że to miejsce puchnie, gdy naplet jest rozciągany przez dłuższy czas.