• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Po zabiegu - 8 dzień

Roryn

New member
Hejka, jestem 8 dzień po zabiegu i trochę się martwię.

Z góry przepraszam za zdjęcia, jakby co to myje się w tamtych miejscach po każdym sikaniu, a także rano i wieczorem (czy powinienem tak często to robić?). Proszę zignorować te zaschnięte miejsca, pewnie są po kremie (antybiotyk), oktaseptalu, ropie, osoczu itd.

Mianowicie, szwy po 8 dniu powinny w ten sposób wychodzić? Trochę się martwię, ponieważ po zabiegu otrzymałem info, aby smarować się antybiotykiem rano/wieczorem i myć się w tamtych okolicach po zabiegu.

Nie jestem pewien jak powinienem zareagować, ponieważ te szwy przyklejają mi się do opatrunku i cykam się za każdym razem jak się myję w tamtym miejscu. Czy mam jakiekolwiek powody do zaniepokojenia?

Ostatnia edycja:

arek a

Active member
Wszystko jest w porządku, 8. dzień to normalny czas na puszczanie szwów.
Przyklejony opatrunek: Nigdy nie odrywaj go na sucho. Obficie namocz go wodą lub solą fizjologiczną pod prysznicem i zdejmij dopiero, gdy sam zmięknie. Kup w aptece siatki nieprzywierające (np. Atrauman), żeby kłaść je pod gazę.
Higiena: Mycie po każdym sikaniu jest super. Nie szoruj rany, tylko delikatnie osuszaj ją ręcznikiem papierowym. Zaschniętych strupków z osocza i maści nie zdrapuj – same zejdą.
Lekarz: Idź tylko, jeśli pojawi się silny ból, mocne krwawienie, gorączka lub śmierdząca ropa.
Goi się dobrze, daj sobie czas!

Roryn

New member
Jaka szybka odpowiedź! <3

Dziękuje za rozwianie moich wątpliwości, i polecenie tych nieprzywierających siatek.

W razie tych niepokojących objawów zgłoszę się od razu do lekarza, dziękuje jeszcze raz.