• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Oponka 33 dni po obrzezaniu – czy to nadal normalne?

casparov

New member
Cześć, 33 dni temu miałem wykonane obrzezanie całkowite z powodu stulejki na NFZ. Od początku po zabiegu pojawiła się u mnie dość duża „oponka”/obrzęk w okolicy linii szycia.

Minęło już 33 dni i najbardziej niepokoi mnie właśnie jej wygląd. Mam wrażenie, że na początku była może trochę większa i minimalnie zeszła, ale od około 2 tygodni wygląda praktycznie tak samo i nie widzę dalszej poprawy pod względem rozmiaru.

Sama rana natomiast wyraźnie się goi – jest coraz mniej bolesna, mam mniejszą nadwrażliwość, ostatni szew wypadł mi dopiero wczoraj. Nie mam też problemu z krwawieniem czy rozejściem rany.

Zastanawiam się:
  • czy tak duża oponka po 33 dniach nadal mieści się w normie?
  • ile u Was trwało, zanim zaczęła wyraźnie schodzić?
  • czy może ona przez kilka tygodni wyglądać praktycznie bez zmian, a później dopiero zacząć się zmniejszać?
  • czy stosowaliście coś, co rzeczywiście pomogło w jej wchłanianiu?
  • czy powinienem po prostu jeszcze czekać, czy lepiej skonsultować to już z urologiem?
Dodatkowo zauważyłem, że u wielu osób na zdjęciach po obrzezaniu jest założonych 20–30 szwów, a u mnie było ich około 12. Czy liczba szwów ma w ogóle jakieś znaczenie dla gojenia albo wyglądu oponki, czy jest to po prostu kwestia techniki chirurga?

https://postimg.cc/gallery/GmcC1ZS

Arek a

Well-known member
Obrzęk po miesiącu jest normalny, bo przecięte naczynia limfatyczne potrzebują czasu na odbudowę. Wygląd oponki może stać w miejscu przez kilka tygodni, a potem nagle zacząć się zmniejszać, bo pełne wchłanianie trwa od półtora do trzech miesięcy. W szybszym powrocie do normalnego stanu pomaga noszenie ciasnej bielizny i układanie penisa do góry w stronę brzucha, a po wypadnięciu szwów także delikatny masaż maścią na blizny. Liczba szwów zależy od techniki chirurga i nie wpływa na opuchliznę. Gdy rana goi się prawidłowo, nie musisz się martwić, a do urologa wystarczy pójść, jeśli stan nie poprawi się po dwóch miesiącach od zabiegu.