• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Obrzezanie

oski

New member
Jestem 2 dni po obrzezaniu i chce się was zapytać do ilu dni mam robić opatrunki i kiedy i jaką maścią może smarować szwy. Doktor mówił żeby narazie psikać octaniseptem ale czy to wystarczy? Może coś poradzicie jak przetrwać teraz to piekło.

olekf646

Active member
Do czasu aż się wstępnie wygoi i nie będzie nic ciekło,jak jesteś w domu to możesz też bez siedzieć żeby był dostęp powietrza,co przyspieszy gojenie,na wzwody polecam mieć wodę zamrozoną w butelce i przykładać do jajek lub brzucha,jak nic nie kazał to samym octeniseptem starczy,ale nie za dużo bo wysusza,jak nie możesz odkleić opatrunku to zamocz fiuta w kubku z wodą to odejdzie sam

Sobek

New member
Ja opatrunek nosiłem przez okres trzech tygodni, aż do wizyty kontrolnej, podczas której lekarz usunął ostatnie zszywki (stapler). Opatrunek zmieniałem codziennie, a w przypadku kontaktu z moczem – częściej, jeśli doszło do jego pochlapania. Proces zmiany opatrunku przebiegał w następujący sposób: najpierw przemywałem ranę szarym mydłem, a następnie spryskiwałem ją preparatem Sutrisept, który, w mojej ocenie, jest skuteczniejszy niż Octanisept, ponieważ nie wysusza aż tak skóry. Kolejnym krokiem było nałożenie na miejsce cięcia wyciętego paska gazy nasączonego emulsją olejową (to taka gaza nasączona olejkiem i wazeliną, nie przykleja sie do rany w procesie gojenia, jest troche drozsza ale polecam bo nie bedziesz sie meczył z sciaganiem opatrunku), a następnie przykrycie go gazą( zwykła jałowa) i bandażem kochezyjnym (jest elastyczny i przyczepia się tylko sam do siebie, jest on o tyle ważny, że nie pozwala w nocy dojść do pełnej erekcji i rozjeścia sie szycia). Całość stabilizowałem, przyklejając penisa przylepcem do podbrzusza, co sprzyjało szybszemu wchłanianiu opuchlizny i zmniejszało ryzyko powstawania oponki. Taki sposób postępowania stosowałem przez trzy tygodnie. Po usunięciu zszywek bliznę smarowałem maścią sutricon, zużyłem 2 tubki, ostateczny efekt wyszedł według mnie bardzo dobrze, szycie zagoiło sie prawidłowo a sama blizna jest już prawie niewyczuwalna, zabieg miałem w marcu.

Sobek

New member
@oski Przez okres trzech tygodni, kiedy nosiłem opatrunek, nie odczuwałem praktycznie żadnej nadwrażliwości. Dopiero po upływie tego czasu, gdy ostatnie zszywki zostały usunięte, a ja zacząłem nosić penisa bez opatrunku, nadwrażliwość zaczęła stawać się wyczuwalna dość mocno. Mimo tego starałem się nie koncentrować na tym uczuciu i kontynuowałem swoje codzienne czynności, jak przed operacją. Nadwrażliwość ustąpiła w miarę po około 12 dniach, a po trzech tygodniach całkowicie przyzwyczaiłem się do braku napletka, odczucia stały się niemal identyczne jak przed zabiegiem.