• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Obrzezanie

oski

Member
Jestem 2 dni po obrzezaniu i chce się was zapytać do ilu dni mam robić opatrunki i kiedy i jaką maścią może smarować szwy. Doktor mówił żeby narazie psikać octaniseptem ale czy to wystarczy? Może coś poradzicie jak przetrwać teraz to piekło.

olekf646

Well-known member
Do czasu aż się wstępnie wygoi i nie będzie nic ciekło,jak jesteś w domu to możesz też bez siedzieć żeby był dostęp powietrza,co przyspieszy gojenie,na wzwody polecam mieć wodę zamrozoną w butelce i przykładać do jajek lub brzucha,jak nic nie kazał to samym octeniseptem starczy,ale nie za dużo bo wysusza,jak nie możesz odkleić opatrunku to zamocz fiuta w kubku z wodą to odejdzie sam

Sobek

New member
Ja opatrunek nosiłem przez okres trzech tygodni, aż do wizyty kontrolnej, podczas której lekarz usunął ostatnie zszywki (stapler). Opatrunek zmieniałem codziennie, a w przypadku kontaktu z moczem – częściej, jeśli doszło do jego pochlapania. Proces zmiany opatrunku przebiegał w następujący sposób: najpierw przemywałem ranę szarym mydłem, a następnie spryskiwałem ją preparatem Sutrisept, który, w mojej ocenie, jest skuteczniejszy niż Octanisept, ponieważ nie wysusza aż tak skóry. Kolejnym krokiem było nałożenie na miejsce cięcia wyciętego paska gazy nasączonego emulsją olejową (to taka gaza nasączona olejkiem i wazeliną, nie przykleja sie do rany w procesie gojenia, jest troche drozsza ale polecam bo nie bedziesz sie meczył z sciaganiem opatrunku), a następnie przykrycie go gazą( zwykła jałowa) i bandażem kochezyjnym (jest elastyczny i przyczepia się tylko sam do siebie, jest on o tyle ważny, że nie pozwala w nocy dojść do pełnej erekcji i rozjeścia sie szycia). Całość stabilizowałem, przyklejając penisa przylepcem do podbrzusza, co sprzyjało szybszemu wchłanianiu opuchlizny i zmniejszało ryzyko powstawania oponki. Taki sposób postępowania stosowałem przez trzy tygodnie. Po usunięciu zszywek bliznę smarowałem maścią sutricon, zużyłem 2 tubki, ostateczny efekt wyszedł według mnie bardzo dobrze, szycie zagoiło sie prawidłowo a sama blizna jest już prawie niewyczuwalna, zabieg miałem w marcu.

Sobek

New member
@oski Przez okres trzech tygodni, kiedy nosiłem opatrunek, nie odczuwałem praktycznie żadnej nadwrażliwości. Dopiero po upływie tego czasu, gdy ostatnie zszywki zostały usunięte, a ja zacząłem nosić penisa bez opatrunku, nadwrażliwość zaczęła stawać się wyczuwalna dość mocno. Mimo tego starałem się nie koncentrować na tym uczuciu i kontynuowałem swoje codzienne czynności, jak przed operacją. Nadwrażliwość ustąpiła w miarę po około 12 dniach, a po trzech tygodniach całkowicie przyzwyczaiłem się do braku napletka, odczucia stały się niemal identyczne jak przed zabiegiem.