• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Obrzezanie moje doswiadczenie 21/10/25 (Anglia, znieczulenie miejscowe, metoda tradycyjna)

bucks fizz

New member
Chcialem sie podzielic moimi doswaidczniami, a raczej droga ktora obecnie przechodze. Moj zabieg odbyl sie 21/10/25 szpital publiczny w Wielkiej Brytanii ( moze miec to znaczenie dla niektorych). Zabieg w znieczuleniu miejscowym (poczatkowo mialobyc znieczulenie ogolne, z jakiegos powodu to znieczulenie wydaje sie preferowane). Moja stulejka pojawila sie okolo 10 lat temu po malym uszkodzeniu napletka (suwak u spodni). Poczatkowo uraz nie byl wielkim problemem, zagoil sie po kilku tygodniach jednak napletek nie powrocil juz do dawnej elastycznosci. Z biegiem czasu po kolejnych urazach, zsuniecie napletka stalo sie zupelnie niemozliwe. Codzienna higiena czlonka rowniez byla wyzwaniem. Po wizycie u lekarza rodzinnego i probie leczenia kremem sterydowym zostala podjeta decyzja o zabiegu.
Moj zabieg odbyl sie wczoraj 21/10/25 po poludniu. Kilka tygodni wczesniej odbylem typowe przedoperacyjne badanie krwi, posiew z pachwin, cisnienie i wywiad ds alergii, itp..
Po zgloszeniu sie na zabieg, i po kilku szybkich rozmow z zespolem, podpisaniu dokumentow zostalem zaprozony na sale zabiegowa.
Jak wspomnialem zabieg odbyl sie w znieczuleniu miejscowym ( lidokaina ) i zaczal sie od wklucia w okolice lonowe , tuz nad penisem. Spodziewalem sie nieprzyjemnego bolu, jednak musze przyznac, ze bolalo znacznie mniej nic np: szczepionka na grype, czy covid. Po pierwszym wstrzyknieciu ( bylo ich okolo 5 w okolicy penisa i jego podstawe), juz tylko czulem gniecenie jednak zupelnie bez uczucia bolu. Uczucie jest dosc dziwne ale nie mozna okreslic tego jako bol, albo cos nieprzyjemnego. Katem oka widzialem, jak chirurg zaklada szwy ale mimo ciekawosci nie zdecydowalem sie przygladac ( czasem jesli pacjent sie stresuje zakladaja zaslone )
Zabieg trwal okolo 45 minut do godziny, gdyby nie okolicznosci cale doswiadczenie byloby raczej przyjemne (caly zespol byl niesamowicie przyjemny i rozmowny).
Penis zostal zabandazowany a ja odeslany na sale gdzie doslownie po 10 minutach moglem napic sie kawy, przebrac sie i poczekac na pierwsze wysikanie sie... i do domu.
Piszac ten post jestem po przespanej nocy i juz prawie 24h po zabiegu.
Jak do tej pory nie mam zadnego bolu ( przyjmuje 1g paracetamoulu co 4 godziny ). Podczas snu, troszeczke bylem wyczulony aby spac na plecach lub boku, jednak zupenie nie doswiadczylem zadnego dyskomfortu ( nadal nie moge w to uwierzyc ). Moj czlonek jest nadal zabandazowany i unieruchomiony przez obcisle bokserki.
Dzis wieczorem podejme sie proby usuniecia opatrunku i jesli nie bedzie krwawienia, doradzono mi aby miejsce osuszyc i zostawic bez niczego. Oczywiscie zoladz jest nadwrazliwa ale na pewno bedzie sie do tego trzeba przyzwyczic. Zalozone szwy maja same sie rozpuscic do ok 2 tgodni, a po 3 miesiacach (jesli nic sie nie wydarzy) bede zaproszony na wizyte kontrolna.
Podsumowujac , moje doswiadczenie jest jak najbardziej pozytywne, bezbolesne. Mam nadziej ,ze moj post komus pomoze, oczywiscie dodam kolejne uaktualnienie procesu gojenia.
postaram sie dolaczyc fotki

Arek4u

Member
Najważniejsze przy zdejmowaniu pierwszego opatrunku jest aby dobrze go zmoczyć , np popsikac octaniseptem , żeby nie ciągnąć na siłę , ten pierwszy zawsze najgorszy bo zawsze trochę krwi się pojawi świeżo po szyciu i przyklei się do gazy .

"Dzis wieczorem podejme sie proby usuniecia opatrunku i jesli nie bedzie krwawienia, doradzono mi aby miejsce osuszyc i zostawic bez niczego."

Przecież to ryzyko zakażenia. Tak bez opatrunku na 2 dzień. Wtf

Wizyta kontrolna dopiero po 3 miesiącach? Dziwne praktyki

bucks fizz

New member
Najważniejsze przy zdejmowaniu pierwszego opatrunku jest aby dobrze go zmoczyć , np popsikac octaniseptem , żeby nie ciągnąć na siłę , ten pierwszy zawsze najgorszy bo zawsze trochę krwi się pojawi świeżo po szyciu i przyklei się do gazy .
zdejmowanie opatrunku zostawie do jutra, na razie nic nie boli, opatrunek jest czysty i sie dobrze trzyma, ale jak najbardziej skorzystam z rady i bede odwijal na mokro. jak na razie jest lepiej niz myslalem..

bucks fizz

New member
"Dzis wieczorem podejme sie proby usuniecia opatrunku i jesli nie bedzie krwawienia, doradzono mi aby miejsce osuszyc i zostawic bez niczego."

Przecież to ryzyko zakażenia. Tak bez opatrunku na 2 dzień. Wtf

Wizyta kontrolna dopiero po 3 miesiącach? Dziwne praktyki
wedlug zalecen po 24h moge brac prysznic, chirurg doradzil jesli opatrunek spadnie to tylko postarac sie aby rana byla wysuszona i czysta i mam sie nie bawic w zakladanie nowego, jezeli oczywiscie cos sie bedzie dzialo to zglosic sie do lekarza....a wizyta za 3 miesiace, szwy same wypadna/rozpuszcza sie . mam nadzieje ze bedzie tak latwo