• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Obrzezanie całkowite po usunięciu stulejki - proszę o opinie

Witajcie.
W wieku 18 lat miałem zabieg usunięcia stulejki (rocznik 1987).
Mam problem z ujściem cewki moczowej oraz chyba moczem, który wypływa w większej ilości zaraz lub w chwilę po tym, jak wyjdę z łazienki.
W łazience wysikam się do zera, ale po wyjściu z niej po pewnym czasie czuję wyciek moczu i ogólnie długo po wysikaniu jakieś dziwne uczucie w obrębie żołędzia, które mija dopiero po wzięciu prysznica.
Uczucie jakby tam było wilgotno, kiepskie psychicznie.
Co jakiś czas spaceruję po urologach, aby coś z tym zrobić i zasadniczo nic przeważnie to nie daje, więc robię sobie przerwy i znów chodzę.
Dziś się zapisałem i mam wizytę w czwartek.
Idę tym razem do nowego lekarza (prywatnie) i lekarz ten wykonuje zabieg obrzezania staplerem.
Najbardziej zależy mi na pozbyciu się tego wycieku oraz poprawie wyglądu ujścia cewki, które jest zaczerwienione i jakby napuchnięte, natomiast mógłbym również zamienić z lekarzem słowo o ewentualnym obrzezaniu.
Napiszcie mi proszę plusy oraz minusy takiego zabiegu.
Minusem jest na pewno cena, bo 2500 to dla mnie dużo, ale nie patrząc na to, jakie są według Was plusy oraz ewentualne minusy przejścia z obecnie usuniętej stulejki (napletek nachodzi na żołądź prawie w całości podczas wzwodu, może trochę przy ujściu już schodzi), na pełne pozbycie się napletka.
Na pewno plusem byłaby sama blizna po zabiegu, ponieważ obecne cięcie skalpelem jest średnio równe.
Dziękuję za wszystkie porady, które mogłyby mnie zachęcić do tego zabiegu oraz ewentualnie takie, które by mnie skutecznie od tego pomysłu odsunęły.

@olekf646
Mam cały czas napuchnięte ujście cewki, najlepiej to widać od dołu penisa, czyli od strony wędzidełka.
Ujście nie jest jednolitą dziurką, tylko jest napuchnięte, zaczerwienione i np. staje się wiele razy napuchnięte jeszcze bardziej po oddaniu moczu.
Dla przykładu wczoraj tak miałem, że mnie dodatkowo piekło po wysikaniu.
Dodatkowo mój penis wytwarza z okolic ujścia cewki nieprzyjemny zapach, co przy dodaniu do tego nadmiaru moczu, powoduje kiśnięcie tego wszystkiego.
Obrzezanie przyczyniłoby się do lepszej higieny, bo mocz nie wchodziłby pod napletek, a dodatkowo sam przewiew całego żołędzia byłby pomocy przy ww objawach.

olekf646

Active member
No to jak czujesz że trzeba to faktycznie może coś to pomoże,jak robisz obrzezanie to rób u kogoś sprawdzonego
,ja staplera nie polecam,pokażesz to ujście cewki spuchnięte jak wygląda?

@olekf646 Proszę.
Pokazałem z różnych kątów, bo pod jednym widać lepiej, pod innym gorzej.
Tak jak już opisałem, napuchnięcie idzie od ujścia cewki w kierunku wędzidełka.

@olekf646 Byłbyś w szoku.
Jedni, że coś nie gra, inni, ze jest normalnie.
Nawet Pani pobierająca wymaz z cewki moczowej pytała dlaczego tak mam?
To mówiłem, że właśnie w tym celu wykonuję ten średnio fajny wymaz patyczkiem, aby tego nie mieć.
Brałem leki, antybiotyki, nawet takie w pupę.
Może jakieś tam bakterie zabiło, ale z objawami użeram się cały czas.
Zasadniczo życia towarzyskiego nie mam, bo objawy mnie z niego wykluczają.
Czuję się brudny wiedząc, że np. chwilę temu wyszedłem spod prysznica.
Potocznie zwany chyba rybi zapach czy coś takiego.

olekf646

Active member
Może obrzezanie pomoże jak będzie inna flora bakteryjną,ale to musisz zrobić tak żeby żołądz była odsłonięta cały czas,w spoczynku,może się tam kisi wszystko przez napletek,stąd ciągle stany zapalne,skąd ty jesteś,ja bym pojechał do tondla albo Chomicz albo drabiny,na obrzezanie,innego lekarza bym nie wziął

@olekf646 Lublin
Na czwartek jestem zapisany do tego lekarza: https://www.znanylekarz.pl/pawel-iberszer/urolog-chirurg/lublin
Same dobre opinie i gdzieś tam widziałem, że rocznie przeprowadza nawet 300 zabiegów.
Do tego dobrze mu patrzy z oczu, a bywałem już u takich buców, że z wejścia mnie wypraszali, pomimo czekania 3 miesiąca na NFZ, bo niby się tym nie zajmują.
Właśnie to kiszenie biorę pod uwagę.

@olekf646 Rzuć jeszcze okiem na to.
Rok temu miałem zabieg usunięcia torbieli.
Dziś miałem dzwonić prywatnie, ale zajrzałem do IKP i tam lekarz, który wykonywał zabieg wypisał mi skierowanie.
Nie będę na tym skierowaniu szedł, bo pierwszy termin na 27 stycznia do tego lekarza od zabiegu, natomiast już w czwartek idę do tego powyżej prywatnie.
Na tym skierowaniu jednak chcę Ci pokazać opis, bo on przedstawia trochę moją sytuację.

Opinie ze znanego to jedno, natomiast tutaj masz z Googli, same pozytywne.

@bmk178
Obrzezanie bardziej biorę pod uwagę pod względem ogólnej higieny, aczkolwiek cześć osób uważa, że to może też być stan zapalny jakiś, który powodują bakterie z moczu, które kiszą się przy tym ujściu.
Ja również obstawiam jednak coś od środka.

damiano01

Member
Ja również jestem z okolicy Lublina i przeglądając to forum i czytając opinie to raczej żadnego polecanego tu nie było. Osobiście pojechałem do dr. Chomicz i też nie obyło się bez małych komplikacji tzn. obrzęk długo mi schodził, po czterech miesiącach można powiedzieć, że może jeszcze delikatny jest, ale to też od danego organizmu zależy. W Rzeszowie dr. Kuźniar jest polecany

DamianK

New member
A
@olekf646 Byłbyś w szoku.
Jedni, że coś nie gra, inni, ze jest normalnie.
Nawet Pani pobierająca wymaz z cewki moczowej pytała dlaczego tak mam?
To mówiłem, że właśnie w tym celu wykonuję ten średnio fajny wymaz patyczkiem, aby tego nie mieć.
Brałem leki, antybiotyki, nawet takie w pupę.
Może jakieś tam bakterie zabiło, ale z objawami użeram się cały czas.
Zasadniczo życia towarzyskiego nie mam, bo objawy mnie z niego wykluczają.
Czuję się brudny wiedząc, że np. chwilę temu wyszedłem spod prysznica.
Potocznie zwany chyba rybi zapach czy coś takiego.
A możesz wyjaśnić jak wygląda pobieranie takiego wymazu i czy jest bolesne.
Taki wymaz pobiera się z cewki moczowej czy spod napletka?

@DamianK
Bolesne? Nie.
Mało przyjemne? Tak, szczególnie jak Pani mówi Ci (miałem tak), że mniejsze patyczki się skończyły i musi użyć tego o większej średnicy...
Miałem wymazy spod napletka, żołędzia oraz z cewki moczowej.
O ile spod napletka i żołędzia jest pobierane po prostu poprzez dotyk specjalnym podłożem i nie boli w ogóle, o tyle z cewki jest pobierane specjalnym patyczkiem, podobnym do tych higienicznych.
Czuj się dyskomfort i ważne jest, aby wytrwać i się nie cofnąć odruchowo, ponieważ musi w tej cewce moment pobyć i obracają do jakby zeskrobać bakterie.
Miałem wszystkie te wymazy wykonywane kilka razy.
Jakbym dobrze zliczył, to pewnie na palach obydwu rąk.

Coś tam bywało, ale nic, co lekarz by specjalnie alarmował i ogólnie jeśli już coś tam było i dał mi leki, to i tak po tych lekach jest bez zmian.
Tutaj głównym problem jest ta opuchlizna i zaczerwienienie.
Dopóki to jest widoczne, to świadczy o czymś, że coś nie gra.