• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Masturbacja a nowotwór prostaty

Ruuis

Member
Hej :) natrafiłem na podkast z urologiem który wspomina, że według badań mężczyźni którzy mieli wytrysk 21 razy w miesiącu mieli mniejsze ryzyko nowotworu prostaty. Też jest artykuł na ten temat. Ciekawy jestem waszych opinii w sumie. Ktos z was ma z tym jakieś doświadczenie? Tu artykuł:

Łukasz98

Active member
To chyba dość znany fakt, przynajmniej tak mi się wydaje. Było kilka badań, w których obserwowano grupy mężczyzn. Najbardziej znane to chyba badanie Harvardu z 2016 roku. Dane zbierano w latach 1992-2010, a w badaniu wzięło udział około 32 tysięcy mężczyzn. Okazało się, że w grupie, która miała 21 (lub więcej) wytrysków w miesiącu, ryzyko raka prostaty było o około 20% mniejsze niż u osób, które miały 4-7 wytrysków w miesiącu. Nie dotyczy to tylko masturbacji, tylko ogólnie wytrysku, sposób nie miał znaczenia. Oczywiście nie ma gwarancji, że ktoś dzięki temu nie zachoruje. Częste wytryski to tylko jeden z wielu czynników, genetyka, dieta i aktywność fizyczna również mają ogromne znaczenie.

Badacze nie do końca znają powód, ale mają pewne hipotezy. Prostata produkuje płyn nasienny, w którym mogą gromadzić się różne niepożądane substancje, a częsty wytrysk pomaga je usuwać. Poza tym mężczyźni z taką częstotliwością wytrysków często prowadzą ogólnie zdrowszy tryb życia, lepiej śpią, mniej się stresują i są bardziej aktywni fizycznie, a to również zmniejsza ryzyko nowotworu.

Ruuis

Member
No dla mnie przyznam, że nowość i poniekąd zaskoczenie. Tak jak piszesz to złożony temat. Co do tego powiązania ze kto się masturbuje czy uprawia seks lepiej śpi, mniej się stresują cz są bardziej aktywni fizyczni czy są na to też jakieś badania ?

Łukasz98

Active member
Jeśli chodzi o sen, po orgazmie organizm wydziela m.in. prolaktynę i oksytocynę, które sprzyjają rozluźnieniu i senności, więc u części osób faktycznie może to poprawiać zasypianie. Jeśli chodzi o stres aktywność seksualna wiąże się z obniżeniem poziomu kortyzolu i poprawą nastroju, więc też może działać "odstresowująco”.

Natomiast myślę, że badacze mieli trochę coś innego na myśli. Jeśli mężczyzna jest zdrowy i w lepszej formie, często ma też większą ochotę i większą aktywność seksualną. Nie do końca wytrysk powoduje dobry stan zdrowia, raczej to dobry stan zdrowia wpływa na ochotę i możliwość jego występowania.

Trochę to może działać w dwie strony, seks/masturbacja może mieć pewne pozytywne efekty, ale osoby z lepszą kondycją częściej je uprawiają.