• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Masturbacja a nowotwór prostaty

Ruuis

Member
Hej :) natrafiłem na podkast z urologiem który wspomina, że według badań mężczyźni którzy mieli wytrysk 21 razy w miesiącu mieli mniejsze ryzyko nowotworu prostaty. Też jest artykuł na ten temat. Ciekawy jestem waszych opinii w sumie. Ktos z was ma z tym jakieś doświadczenie? Tu artykuł:

Łukasz98

Active member
To chyba dość znany fakt, przynajmniej tak mi się wydaje. Było kilka badań, w których obserwowano grupy mężczyzn. Najbardziej znane to chyba badanie Harvardu z 2016 roku. Dane zbierano w latach 1992-2010, a w badaniu wzięło udział około 32 tysięcy mężczyzn. Okazało się, że w grupie, która miała 21 (lub więcej) wytrysków w miesiącu, ryzyko raka prostaty było o około 20% mniejsze niż u osób, które miały 4-7 wytrysków w miesiącu. Nie dotyczy to tylko masturbacji, tylko ogólnie wytrysku, sposób nie miał znaczenia. Oczywiście nie ma gwarancji, że ktoś dzięki temu nie zachoruje. Częste wytryski to tylko jeden z wielu czynników, genetyka, dieta i aktywność fizyczna również mają ogromne znaczenie.

Badacze nie do końca znają powód, ale mają pewne hipotezy. Prostata produkuje płyn nasienny, w którym mogą gromadzić się różne niepożądane substancje, a częsty wytrysk pomaga je usuwać. Poza tym mężczyźni z taką częstotliwością wytrysków często prowadzą ogólnie zdrowszy tryb życia, lepiej śpią, mniej się stresują i są bardziej aktywni fizycznie, a to również zmniejsza ryzyko nowotworu.