Ad.1) Moczenie w rumianku nic nie pomaga na opuchliznę/oponkę, a natomiast jest właśnie na szybsze gojenie się i również troszkę szybsze rozpuszczanie się szwów.
Ad.2) Mnie lekarz zalecał żebym już po 4 dniach moczył w rumianku.
Ad.3) Mnie lekarz zalecał raz dziennie, po prysznicu, przez 10 minut. (w letnim rumianku, nie ciepłym, a tym bardziej nie gorącym)
Ad.4) No owszem, trochę ten rumianek niby przyśpiesza rozpuszczanie się szwów, ale jest on właśnie zalecany przez lekarzy, więc spokojnie, nie sprawi, że Ci się rozpuszczą szwy w 2 dni ;P. Ja moczyłem codziennie przez 10 minut w rumianku i dokładnie tak jak przewidział lekarz po 3 tygodniach zaczęły mi się rozpuszczać, gdy już wszystko było ładnie zagojone. Po 3,5 tygodniach już szwów nie miałem, ale część z nich wyciągnąłem zanim się rozpuściły, a po prostu rozplątałem pętelkę i wyciągnąłem.
Qmaty napisał:
Wybaczcie jesli te pytania wydają się wam dziwne badz banalne, ale staram sie byc ostroznym, i wole wypytac wczesniej o wszystko ... w koncu chodzi tutaj o jedna z najwazniejszych czesci ciala u mężczyzny więc prosze o wyrozumiałość
Nie mamy czego Ci wybaczać. Po to jest to forum, aby się pytać

. A poza tym jak to się mówi - "nie ma głupich pytań", oraz "ostrożność to podstawa" ;]. Ale pamiętaj, że te pytania przede wszystkim powinny być zadawane lekarzowi, a dopiero w drugiej kolejności tu na forum

.