• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Czy mam stulejke

Kamix

New member
Witam mam 16 lat i mam problem z zsunięciem napletka tak jak by jedna strona się rozciągała dobrze a druga już nie zbyt co to może być

Kamix

New member
A zapomniałem zawrzeć niewiem czy to może mieć wpływ ale mam taką jakby wypłukał skórę po tej jednej stronie na kilka mm i długość też nie zbyt daleka

Kamix

New member
Niewiem ale wydaje mi się że to z tym wypukleniem/blizna kij wie co to w tygodniu spróbuje się przełamać i pogadać z rodzicem żeby mnie zapisał do lekarza

Dawidd

Well-known member
Penis to część ciała jak każda, pomyśl o tym tak, jakby bolał Cię ząb, od razu byś powiedział rodzicom, że musisz iść do dentysty.

MoimZdaniem

Active member
Penis to część ciała jak każda, pomyśl o tym tak, jakby bolał Cię ząb, od razu byś powiedział rodzicom, że musisz iść do dentysty.
Ale pewne funkcje wykorzystuje się dopiero jako dorosły człowiek i jeśli nastoletni chłopak z rygorystycznego domu mówi rodzicom, że skórka nie schodzi to może to budzić różne reakcje np. "A skąd wiesz, że ma schodzić?". Można co prawda zrzucić to na lekcje biologii , ale dyskomfort pozostaje. Ja na szczęście nigdy takiego problemu nie miałem, ale gdyby tak było chyba bym to ukrywał, aż do dorosłości.

Mateusz98X

Active member
Myślę, że warto udać się do lekarza, czy to pediatry, czy lekarza rodzinnego, żeby to obejrzał i ocenił. Pewnie lepiej byłoby wziąć skierowanie/pójść prywatnie do urologa, bo wiem, że z wiedzą w tych tematach u pediatrów/rodzinnych bywa różnie. Możliwe też, że jeśli powiesz, z czym masz problem i że chciałbyś dostać skierowanie do urologa, lekarz nawet nie będzie Cię dokładnie badał.

Jesteś też na tyle młody, że niekoniecznie musi się to skończyć jakimkolwiek zabiegiem. U nastolatków tkanki są jeszcze dość plastyczne i w zależności od przyczyny problem można czasem rozwiązać innymi metodami. Sam jednak nic nie próbuj, nie zsuwaj nic na siłę. Wszelkie rzeczy trzeba robić pod kontrolą lekarza.

I doskonale rozumiem, że rozmowa z rodzicami na taki temat może być krępująca. Nie musisz im nawet dokładnie tłumaczyć, co jest nie tak. Możesz po prostu powiedzieć, że coś jest chyba nie tak i chciałbyś, żeby zobaczył to lekarz. Lekarza nie masz się czego wstydzić. Takie problemy widują na co dzień.

Mateusz98X

Active member
Też w twoim wieku, z tego, co kojarzę, powinieneś mieć bilans (chyba że miałeś niedawno). Możesz wówczas też zapytać o to lekarza, Chyba że miałbyś czekać parę miesięcy, to lepiej nie czekać, tylko pójść wcześniej.

Kamix

New member
No miałem ale wcześniej jakoś nie zbyt się tym interesowałem i jednak trochę żałuję bo wtedy mógł bym bezpośrednio do lekarza powiedzieć i nie musiał bym zbytnio z tymi rodzicami najpierw gadać

Mateusz98X

Active member
Nie wiem, jak to u Ciebie wygląda w przychodni ani jak to ogólnie wygląda dzisiaj. Podejrzewam, że różnie z tym bywa. Sam biorę na stałe leki od około 15 roku życia i od tego momentu zazwyczaj chodziłem już sam do lekarza po nową receptę. Brak rodzica nigdy nie był problemem, ale wiem, że w różnych miejscach pewnie może to wyglądać inaczej.

Raz pamiętam, że moja lekarka miała zmienione godziny przyjmowania i niezbyt mogłem już do niej chodzić, bo akurat przyjmowała rano, a ja miałem wtedy lekcje. Poprosiłem wtedy mamę, żeby poszła po receptę, ale lekarka i tak kazała mi przyjść osobiście i w zasadzie nic więcej nie chciała, tylko powiedziała, że mojego leku już nie produkują i musi dać zamiennik.

Na bilanse w tym okresie też chodziłem sam i nikt nie miał z tym problemu.

Nie mówię, że powinieneś iść za plecami rodziców do lekarza, bo to pewnie nie byłoby dobre wyjście. Jednak podczas samego badania rodzic niekoniecznie musi być w gabinecie. Z tego, co wiem, lekarze różnie do tego podchodzą i każdy może mieć trochę inne podejście do takich sytuacji.