• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Badanie nasienia

leon_wolf

Member
Czy któryś z Panow wykonywał badanie nasienia w laboratorium? Czy to nasienie ,,oddaje się do próbki tam na miejscu czy wiezie z domu? Podobno czas ma duży wpływ na wyniki . Jeśli ktoś ma takie doświadczenie posze o info

Arek a

Well-known member
To badanie najlepiej zrobić na miejscu w klinice, są tam specjalne, prywatne pokoje, a próbka trafia od razu do analityka, co daje najpewniejszy wynik. Można też przywieźć nasienie z domu w sterylnym pojemniczku z apteki, ale trzeba dostarczyć je do laboratorium w ciągu maksymalnie 30–60 minut i pilnować temperatury (najlepiej trzymać pojemnik w wewnętrznej kieszeni kurtki blisko ciała). Każda zwłoka lub wychłodzenie mocno osłabia plemniki i zafałszuje wyniki. Przed samym badaniem musisz też pamiętać o zachowaniu od 2 do 7 dni wstrzemięźliwości seksualnej.

Ostatnia edycja:

Lubelski

Active member
Robiłem badanie płodności nasienia 6 lat temu po znajomości za free bez kolejki bo byłem po za godzinami przyjmowania pacjentów...zamkneli mnie w pokoju, kazali oddać nasienie do kubeczka kubeczek jak na mocz...dali nudne gazetki playboye ckm...ja i tak włączyłem swoją swoją ulubioną strone na smartfonie gdzie doszedłem w 5 minut😆na wyniki czekasz 3h lub do jednego dnia...ja czekałem 2.5 godziny po czym lekarz mnie po informował że mam 97% płodności i szanse nawet na bliźniaczą ciąże z partnerką...moje plemniki są gatunkowo rzadki okaz he...i spytał mnie się czy nie chciał bym oddawać swoje plemniki do banku płodności mógłbym zarobić dość spore i w tym pomógł innym parom...nie zgodziłem się, bo ja nie jestem na sprzedaż...i nie chciał bym być żyć nie świadomości że tam gdzieś mój potomek sobie hula po świcie a go wychowuje obcy ludzie a mój plemnik był w obcej dla mnie kobicie.Xd

Mateusz98X

Active member
Zazwyczaj w wielu laboratoriach czy przychodniach jest specjalny pokój, w którym można oddać nasienie, chociaż nie zawsze musi tak być. Znajomy był kiedyś u urologa, dostał kubeczek na posiew nasienia i miał je oddać w toalecie. Najlepiej więc zadzwonić, napisać do konkretnego miejsca i zapytać, jak wygląda to u nich.

Badanie też nie jest dostępne w każdym punkcie pobrań, zazwyczaj tylko w tym, w którym znajduje się laboratorium, ponieważ nasienie jest zwykle badane od razu. Stąd jakaś przychodnia czy laboratorium może mieć np. 10 punktów w mieście, ale badanie nasienia będzie dostępne tylko w jednym z nich.

Nasienie można też oddać w domu i dostarczyć do laboratorium, jednak trzeba zrobić to w odpowiednio krótkim czasie (maksymalnie godzina) i podczas transportu utrzymywać próbkę w temperaturze ciała. Dlatego, jeśli jest możliwość oddania próbki na miejscu, chyba lepiej tak to zrobić.

Warto też przeczytać sobie wytyczne jak przeprowadzić badanie, aby wynik był wiarygodny. Musisz być zdrowy (żadnej infekcji, przeziębienia), nie powinieneś brać antybiotyków w ostatnim czasie. Od 2 do 7 dni musisz zachować abstynencje, najlepiej 3-4 dni. Nie powinno się też przekraczać 7 dni. Niektóre leki powodują też, że możesz mieć niższą jakość nasienia, warto sprawdzić przed badaniem, czy nic takiego nie przyjmujesz.

Trolo

Well-known member
Nie tyle czas jak temperatura. Dlatego najlepiej próbkę oddawać bezpośrednio w laboratorium. Jest tam specjalny pokój z odpowiednią do tego prasą :D.