• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

28 lat - brak przyczyny?

Fal

Active member
Pamiętajcie, że takie rzeczy jak SIBO to często skutek, a nie przyczyna... Właśnie dlatego trzeba przyjrzeć się żołądkowi (czy jest odpowiednio kwaśny, lub chociaż gastroskopia czy nie ma stanów zapalnych), woreczkowi żółciowemu i jego frakcji wyrzutowej (skan HIDA), enzymą trzustkwym (amylaza, lipaza, elastaza w kale), na koniec ewentualnie sprawdzić czy jelita są szczelne (zonulina, kalprotekstyna w kale).
@jeremy też mam podobnie z tym zapachem z ust.

@Fal niestety, gastro się boję nawet bardziej i najpierw wszelkie inne badania wykonam, a to na końcu. Zresztą czy gastroskopia coś wykaże, skoro raczej nie mam wzdęć, a problemy są ewentualnie w jelicie grubym?

Fal

Active member
Nie wiem... Tata nie ma totalnie żadnych objawów gastryczny a ma zapalenie błony śluzowej żołądka (też ma problemy z libido, wszystkie wyniki z krwi super, niemal identyczne jak moje mimo różnicy wieku). Ja naprawdę wierze, że coś nie gra w układzie pokarmowym i to prowadzi do wszystkich naszych problemów.

jeremy

Member
Byłem u urofizjoterapeuty takiego dobrego i mam niesłychanie spięte mięśnie miednicy. W zasadzie każdy dotyk to był ogromny ból. Mówił że pracy jest dużo do wykonania i że prawdopodobieństwo sukcesu ogromne po zluzowaniu tego

Fal

Active member
Ja nie wykluczam, że spięcie mięśni dna miednicy może dokładać do tego ogromną cegiełkę. Tylko ja twierdze, że to jest już skutek czegoś innego, związanego z układem pokarmowym.

toastt

Well-known member
U mnie mięśnie odgrywają ogromną rolę, ale u mnie problemy pierwotnie wynikają z zapalenia prostaty, które przeszło w przewlekłe i rzuciło się na mięśnie dna miednicy + genetycznie mam problem z tkanką łączną (co dopalił zespół pofluorochinolonowy – FQAD). Gdy pilnuję stanu mięśni dna miednicy, jest lepiej zarówno z erekcją, jak i bólem w kroczu, czy z jakością orgazmu. Tak więc to jest duża część układanki, ale pozostałe składowe są na pewno u każdego inne.

@jeremy u siebie też to podejrzewam. Ostatnio byłem u fizjoterapeuty i rozciągał spięte mięśnie w tej okolicy (często miałem ból promieniujący od pośladka, jakby rwa). Mówił, że po tym powinno być lepiej. Rzeczywiście, ostatnimi czasy bywa lepiej, erekcja jest dość mocna i długotrwała, ale penis nadal dość miękki (potrafi być bardzo gruby, ale nie idzie to w parze z twardością). Poprawiłem odżywianie, piję kefiry, więcej się ruszam, to też mogło mieć znaczenie. Urolog stwierdził też, że mam trochę wysoki hematokryt (gęstość krwi) i zalecił aspirynę 75 mg, choć z tym nie można przesadzić, tym bardziej, że moja wartość nie przekraczała normy.
@toastt u siebie też podejrzewam przewlekłe zapalenie prostaty, może teraz już zaleczone lub "uśpione", ale raczej było, niestety nigdy nie zostało trafnie zdiagnozowane. Jak pilnować tego stanu mięśni?