• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

28 lat - brak przyczyny?

Fal

Active member
Pamiętajcie, że takie rzeczy jak SIBO to często skutek, a nie przyczyna... Właśnie dlatego trzeba przyjrzeć się żołądkowi (czy jest odpowiednio kwaśny, lub chociaż gastroskopia czy nie ma stanów zapalnych), woreczkowi żółciowemu i jego frakcji wyrzutowej (skan HIDA), enzymą trzustkwym (amylaza, lipaza, elastaza w kale), na koniec ewentualnie sprawdzić czy jelita są szczelne (zonulina, kalprotekstyna w kale).
@jeremy też mam podobnie z tym zapachem z ust.

@Fal niestety, gastro się boję nawet bardziej i najpierw wszelkie inne badania wykonam, a to na końcu. Zresztą czy gastroskopia coś wykaże, skoro raczej nie mam wzdęć, a problemy są ewentualnie w jelicie grubym?

Fal

Active member
Nie wiem... Tata nie ma totalnie żadnych objawów gastryczny a ma zapalenie błony śluzowej żołądka (też ma problemy z libido, wszystkie wyniki z krwi super, niemal identyczne jak moje mimo różnicy wieku). Ja naprawdę wierze, że coś nie gra w układzie pokarmowym i to prowadzi do wszystkich naszych problemów.