• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Zapalenie prostaty

MaciejS

New member
Cześć, przestudiowałem forum, ale nie znalazłem do końca odpowiedzi na swój problem, ani nie widziałem podobnego przypadku. Jeśli chodzi o objawy to non stop przeźroczysta wydzielina z cewki, która po nocy jest lekko zielonkawa, bardzo często parcie na mocz ale tylko w ciągu dnia, w nocy spokój, lekki dyskomfort przy oddawaniu moczu, ale ogólnie bez bólu. W badania moczu wysoki poziom leukocytów. Prostata niebolesna, wg urologa lekko powiększona. Wziąłem przez 1.5 miesiąca Ciprofloxacynę i Levofloxacynę, na początku chyba troche pomogły, ale potem objawy wróciły nawet w trakcie brania antybiotyków. Potem Azytromycyna kilka dni i Doxycyklina, ale również bez efektów, więc odstawiłem. Macie jakiś pomysł? Czy możliwe, że takie objawy (np ta wydzielina i wysoki poziom leukocytów w moczu) daje przewlekłe zapalenie prostaty? W badaniu moczu i z cewki Alab i Synevo nic nie wyhodowały (wiem, ze słabe laboratoria, powinienem jednak powtórzyć w Badbaku?)

toastt

Well-known member
@MaciejS podstawowe badania, które powinieneś wykonać, to posiew wydzieliny stercza + posiew tej wydzieliny z cewki (najlepiej pobranej z samego rana, przed oddaniem moczu) + cytometrię przepływową moczu (pozwoli określić ilość leukocytów w moczu). Te posiewy najlepiej wykonać w laboratorium przyszpitalnym (tańsza opcja) lub w BadBak (droga opcja). Posiewy w słabych laboratoriach to tylko przepalanie kasy na nic. Najlepiej wybrać się do ogarniętego urologa (nie podaję nazwisk, jest dwóch tu polecanych na forum) z tymi wynikami. Nie łykaj fluorochinolonów, bo zamienią Twoje życie w piekło, z którego nie ma ucieczki. Za cholerę bym ich nie wziął bez ustalenia przyczyny dolegliwości. To jest igranie ze śmiercią, to straszny syf, którego skutki mogą pojawić się po latach.