Napisałem do laboratorium, w którym na miejscu badają nasienie ws. rozszerzonego antybiogramu. Zasugerowałem się listą antybiotyków, które ty podałeś wcześniej tu na forum. Odpisali mi tak:Wyszła mi wcześniej inna, czyli Enteroccoucs Faecalis, bo robiłem badanie metodą Łogina. W tej metodzie na patyku pobiera się bakterie z ujścia prostaty (po krótkim masażu). Nie można wykluczyć, że w moim (i wielu osób) przypadku w tamtym miejscu bytują sobie jakieś bakterie, ale wcale nie powodują choroby.
Kluczowe jest jednak zbadanie nasienia i/lub wydzieliny z prostaty po długim masażu. Bo chodzi o bakterie jakie się namnażają w samej prostacie. W tym wypadku moje dolegliwości powoduje Klebsiella Pneumonie, która w metodzie Łogina nie wyszła. Tak się stało, bo w Synevo pierdolą się z Twoją próbką godzinami, a ustalenie bakterii w nasieniu to kwestia 0.5-1 godziny od pobrania do wysiania.
Dlatego dobrze, że robisz dokładną diagnostykę - próbę Stameya + porządny posiew nasienia. Wtedy dowiesz się wszystkiego. Jednak każde badanie musi być wykonane porządnie, aby było wiarogodne. Z resztą to dotyczy wszystkiego w życiu...
"Dzień dobry,
uprzejmie informujemy, iż zgodnie ze standardami obowiązującymi dla diagnostyki mikrobiologicznej w przypadku wyhodowania drobnoustroju w posiewie nastawiany jest antybiogram zawierający zestaw antybiotyków odpowiedni do rodzaju wyhodowanej bakterii. Na liście antybiotyków stosowanych w pracowni mikrobiologii znajdują się wszystkie wymienione przez Pacjenta, za wyjątkiem pozycji pierwszej – NITROXOLIN.
Jeśli Pacjent zdecyduje się wykonać posiew w naszym Laboratorium prosimy aby po dostarczeniu materiału do punktu pobrań Pacjent poinformował personel o zaleceniu lekarza, aby nastawić antybiogram z tych antybiotyków. Nazwy powinny być wypisane na skierowaniu idącym z próbką do laboratorium, lub dopięte do skierowania jeśli Pacjent przyniesie przygotowana listę.
Usługa mieści się w koszcie badania posiewu."
Myślisz, że to odpowiednie podejście z ich strony? Wiesz, upewniam się, aby nie chodzić i nie robić nic w ciemno.