Cześć !
Byłem dzisiaj u mojego Urologa prowadzącego...
W sumie.. nic się ciekawego nie dowiedziałem.. pogadanka 15minut...
Więc tak... Opowiedziałem mu, że między czasie... w lutym brałem antybiotyk Ospamox od Gastrologa na zapalenie żołądka (antybiotyk aby wybić bakterię która powodowała stan zapalny Helicobacter pylori). Mówiłem mu o tym, ponieważ od marca zacząłem odczuwać poprawę ze strony prostaty. Urolog szybko sprawdził ten antybiotyk (bo go nie znał) i odparł.. że tak.. penetruje prostatę. Dodał, też.. gdybym odczuł poprawę w czasie brania.. to mógłby podejrzewać.. że gastrolog niechcący wycelował także w bakterie w prostacie.. ale moja poprawa... jest spowodowana najprawdopodobniej tym.. że od marca zaczęło się robić cieplej
Dodał, że dolegliwości często ustępują w okresie letnim i pacjenci nie potrzebują Urologa i jego głupich pomysłów.. a dolegliwości wracają w okresie jesiennym.
Tylko chciałbym wiedzieć... czy miałem do czynienia z zapaleniem bakteryjnym.. czy też niebakteryjnym :/
Z cystoskopii zrezygnował.. mówił że skoro jest poprawa.. a ja nie stwierdzam problemów z sikaniem.. to nie ma po co zaglądać do cewki... Opowiadałem.. że z sikaniem i słabszym strumieniem nie mam problemów.. jedyne dysfunkcje stwierdzam tylko podczas porannego sikania po nocy... odczuwam parcie.. zaczynam sikać.. na początku strumień jest silny.. a po kilku sekundach słabnie... - odparł że jest to naturalne dla "przetrzymanego moczu".
Co więcej... pytałem o jazdę rowerem... odparł że podjechanie do sklepu.. nie widzi problemów.. ale robienie tras np. 20km.. już by nie polecał.. Pytałem co może się stać.. jak zacznę jeździć rowerem.. odparł.. że to trudne pytanie.. może poboleć kilka dni, mogą powrócić wszystkie dolegliwości.. albo mogę wylądować na oddziale z gorączką i z niemożnością wysikania się :/
W sumie.. to chyba tyle.. kazał pojawić się na jesień..
Kazał mi nie przerywać Prostamol-Uno... oraz żurawiny... z tym że żurawina nie jest dobra (dla żałądkowców).. bo ponoć.. "zakwasza" jeśli dobrze pamiętam.. to zamiast żurawiny przypisał mi Urosept.
Urosept rano i w południe, Prostamol-Uno na wieczór...
Dodał też.. że zapalenia lubią powracać..
Podpytywałem... o wynik TRUS-a który miałem wykonywany 18 Stycznia.. odparł.. że praktycznie nic tam w nim nie było... widoczny odczyn zapalny co może (ale nie musi) świadczyć o zapaleniu prostaty :/