Koledzy,
Kiedy zachorowałem, latałem jak wściekły czytając miesiącami wszystko na necie, co tylko mogło dać jakąś odpowiedź na pytanie - co mi dolega, jak wyzdrowieć itd. W związku z tym, że wychodziły mi bakterie w posiewach, brałem antybiotyki przez prawie półtora roku w tym Avelox przez 3 miesiące. Bakterie jak wychodziły, tak i dzisiaj wychodzą, chociaż mój stan jest dużo lepszy, co pozwala mi przypuszczać, że bakterie mogą tu mieć mało wspólnego z całą sprawą.
Pamiętajcie, że według wiarygodnych badań tylko około 5% zapaleń prostaty ma charakter bakteryjny. O reszcie powodów przeczytacie tutaj:
Prostatitis Network CP/CPPS Chronic Pelvic Pain Syndrome
Odkąd wprowadziłem do codziennych obowiązków odpowiednie ćwiczenia (wpiszcie w google: pelvic floor yoga lub pelvic floor exercizes) - rozciąganie mięśni dna miednicy, relaksację oraz poprawiłem ogólną higienę życia, wszystko się zmieniło. Poziom bólu to średnio 1-2 na 10, w sytuacjach stresowych lub podczas długotrwałego siedzenia - 4-5 na 10. Najważniejsze, że choroba jest małą częścią mojego życia, upierdliwym dodatkiem, a nie głównym moim zmartwieniem.
Mój stan cały czas się poprawia i wiem, że jest to jedyna droga do sukcesu i pełnego wyzdrowienia. Na forum, które Wam przesłałem, są setki opowieści chłopaków, którzy miotali się tak, jak Wy czy ja, ścigając kolejną bakterię, szukając lepszego lekarza, lepszego labu itp. Niestety to tak nie działa, że jedna tabletka załatwia wszystko. Nie wierzę, że w dobie nowoczesnej medycyny, lek nie może gdzieś dotrzeć, a super bakterie tworzą w prostacie ruch oporu otoczony niezniszczalnym biofilmem i tylko lekarz z jakiegoś egzotycznego kraju może to załatwić magiczną mieszanką w strzykawce. Poważne badania już dawno obaliły te teorie, więc nie idźcie tym tropem.
Naprawdę zachęcam do zapoznania się z wieloma tekstami na stronie powyżej. Zastrzegam, że efekty nie są widoczne od razu, a po wielu miesiącach poświęceń i regularnych ćwiczeń oraz innych małych zmian w życiu.
Zamieszczam jeszcze jeden ciekawy link:
Male Pelvic Floor: Advanced Massage and Bodywork
Rozważcie tą opcję, bo nic nie zaszkodzi próbować alternatywnej drogi, skoro nic innego nie pomaga. Sam byłem w stanie na granicy strzelenia sobie w łeb, a teraz siedzę na tyłku kolejną godzinę w robocie i planuję jazdę na rowerze wieczorem.
Trzymam kciuki,
gran torino