• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Zakładanie cewnika

KacperN

New member
Mam pytanie jak wygląda założenie cewnika do pęcherza i czy jest to bolesne?
Czy jeżeli mam stulejlę to lekarz sciągnie mi napletek na siłę przez jego założeniem.

Jupiter

Member
Witam, a na czym polega problem, że musisz mieć założony cewnik w warunkach szpitalnych? Pytam, bo To ma znaczenie przy zakładaniu cewnika.

KacperN

New member
Mam zwężenie cewki moczowej i bedę miał zabieg jej poszerzenia nie pamiętam jak on się nazywa ale chodzi w nim o wkładanie do cewki rurek o coraz większej średnicy, to jest robione tylko w znieczuleniu takim żelem jak przy cewnikowaniu.
A lekarz powiedział że po zabiegu bedę miał 48 założony cewnik.

Jupiter

Member
Ja miałem zakładany cewnik po zabiegu endoskopowym, byłem znieczulony, więc kompletnie nic nie czułem. Nie nastawiaj się na coś strasznego, bo to takie nie będzie...

Jupiter

Member
Tylko przy pierwszym wysikaniu. Potem jest spoko. Nie ma czego się bać, choć dwie doby z cewnikiem jest trochę niewygodne. Kiedy masz ten zabieg?

kosmos

Member
Ogólnie to zależy ile będziesz miał go założone i jaki rozmiar ... I co mogę ci polecić to na pewno nie szukaj od razu po wyjęciu na pewniaka , bo się zdziwisz . Ale po jakimś czasie przechodzi

KacperN

New member
Tylko przy pierwszym wysikaniu. Potem jest spoko. Nie ma czego się bać, choć dwie doby z cewnikiem jest trochę niewygodne. Kiedy masz ten zabieg?
Poszerzenie cewki 5.12

To ty masz obrzezanie i poszerzenie cewki,na pewno szczypie jakiś czas po
Obrzezanie 19.12

Mam pytanie jak wygląda założenie cewnika do pęcherza i czy jest to bolesne?
Czy jeżeli mam stulejlę to lekarz sciągnie mi napletek na siłę przez jego założeniem.
A mam jeszcze do was pytanie czy lekarz będzie chciał ściągność napletek na siłę by zdezenfekować żołądź przed założeniem cewnika?

Tak kiedyś przeczytałem gdzieś na forum że do dezenfekcji musi być zdjęty.

Proszę kogoś o odpowiedź
Czy taka dezenfekcja jest bolesna?