Próby wątrobowe ALT, AST, GGTP

Witam Kolegów...

Dzisiaj przechodziłem dodatkowe badania wstępne z zakładu pracy, z racji nowych obowiązków.
Miałem badaną wątrobę. Pani doktor badania podbiła, ale troszkę kręciła nosem :/

Z wynikami udam się..do lekarza rodzinnego, na teleporadę, ale może dowiem się coś od was :)

Moje wyniki z krwi :

Bilirubina całkowita - wynik 0,40 (zakres 0,20 - 1,20)

Kreatynina - wynik 0,80 (zakres 0,70 -1,20)

eGFR - wynik >90
Zakres :
powyżej 90 - prawidłowy eGFR
60 - 89 - łagodnie obniżony eGFR
30 - 59 - umiarkowanie obniżony eGFR
15 - 29 - poważnie obniżony eGFR
poniżej 15 - niewydolność nerki

Glukoza - wynik 102,32 (zakres 70 - 99) H!

ALT
- wynik 77 (zakres 0 - 41) H!

AST
- wynik 30 (zakres 0 - 40)

GGTP - wynik 70 (zakres 0 - 60) H!

Białko całkowite
- wynik 7,3 (zakres 6,4 - 8,3)
 

Amek

Active member
To lekarz musi interpretować takie wyniki, generalnie to jeszcze trzeba byłoby mieć różne inne parametry od wzrostu wagi i wieku do informacji o trybie życia itd.
 
Hmm...nadwaga na pewno jest, 180cm - 130kg wagi
Już kilka lat temu.. powiedźmy, że 5 lat, usłyszałem, że mam stłuszczoną wątrobę na obrazie USG.
No i na pewno... siedzący tryb życia, niezdrowa dieta również ;)
 

pelesos

Member
Koniecznie powtórz usg jamy brzusznej (wybierz dobrego radiologa) . Jak piszesz , ze masz 130 kg , a w usg stłuszczenie watroby, czyli te podwyższone transaminazy masz właśnie od tego.
Dieta, sport, redukcja masy ciała. Zero alkoholu ... i bedzie dobrze.
 

kaloryfer!

Active member
Pytanie czy chlejesz? Bo jak jesteś tłusty i jeszcze pijesz to zajebiesz wątrobe szybko. Szczególnie wysoko masz Alt, który jest właściwy dla wątroby.
 
Alko bardzo rzadko, raz na jakiś czas... wódkę ostatni raz piłem chyba w styczniu 2020 XD, fakt wyszło 0,7 na głowę, piwo... raz na jakiś czas.. jedną butelkę.
Kiedyś.. za czasów studenckich.. bardziej się rządziło XD
 

kaloryfer!

Active member
E to moim zdaniem do wyjecia wszystko. Tylko kwestia czystej michy, aktywności i po prostu schudnięcia do tych 80-85kg. Te wyniki swoją drogą nie są jakieś straszne, badam się co pół roku (takie mam skrzywienie), i spoooooro się orientowalem w temacie. Także jak nie masz jakiejś choroby to idzie naprostowwc.
 

Podobne tematy

Do góry