• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Problemy z oddawaniem moczu 2.5 tygodnia po obrzezaniu

Rafał12

New member
Cześć, jestem dokładnie 18 dzień po zabiegu obrzezania całkowitego z powodu stulejki. Przez pierwsze 9 dni nosiłem opatrunek i wszystko było w porządku, problem zaczął się z dnia na dzień po zaprzestaniu noszenia tych opatrunków... otóż, po "wysikaniu się" mam uczucie jakbym nie wysikał się całkowicie, towarzyszy mi dziwne uczucie "napięcia" w penisie (tak jakbym musiał powstrzymywać się aby się nie zesikać), nie czuje aby bolał mnie pęcherz, jest to dla mnie niekomfortowe. Przy oddawaniu moczu nic mnie nie boli, nie piecze, strumień jest raczej równomierny, nie rozpryskuje się o natężeniu podobnym jakie miałem przed zabiegiem.
Niepokoję się troszkę tym stanem rzeczy i dlatego pytam, bo może ktoś miał podobnie i coś doradzi. Jest szansa, że to minie czy nie czekać i się udać do lekarza?
Może to być przyczyną wrażliwości żołędzi?
Może to tylko takie odczucie albo przyzwyczaiłem się nieco do tego dyskomfortu ale wydaje mi się jakby na początku było gorzej...

Dzięki wielkie za poświęcony czas i pozdrawiam!

Ostatnia edycja:

Rafał12

New member
Możliwe że to wynika z nadwrażliwości po zabiegu. A jak silna była stulejka?
Chciałbym aby tak było i oby to było przejściowe. Stulejka od "zawsze", mam 25 lat i dopiero teraz dorosnąłem do tego aby się tego pozbyć.
Dzisiaj też towarzyszy mi taki dyskomfort ale jakby ciut lżejszy...
Na obecną chwilę najwrażliwszą częścią żołędzi jest górna i boczne części tego pierścienia przy rowku zażołędnym, obrzezanie w stylu low&loose.

Lubelski

Active member
Przy oddawaniu moczu, staraj się rozklejać cewkę moczową bo jest sklejona ja...mam to nawet po roku czasu, od czat gpt się dowiedziałem że mam pewnie sklejoną cewkę, bo po obrzezaniu to normalne

Rafał12

New member
Przy oddawaniu moczu, staraj się rozklejać cewkę moczową bo jest sklejona ja...mam to nawet po roku czasu, od czat gpt się dowiedziałem że mam pewnie sklejoną cewkę, bo po obrzezaniu to normalne
Z jakiego powodu ona niby miałaby się skleić? W jaki sposób ją "rozkleić"?
Też miałeś podobne objawy? Jak sobie z tym radziłeś? 🙂

Dawid88

Well-known member
Możesz coś powiedzieć więcej jak to było mentalnie, nie wiedziałeś 10 lat temu jak ma być, nikt z Tobą nie gadał, nikt na bilansie nie sprawdzał... Tak czy inaczej oczywiście gratulacje, że zrobiłeś porządek.

Lubelski

Active member
Możliwe też, że okolica ujścia cewki jest jeszcze lekko obrzęknięta lub podrażniona po zabiegu i daje takie odczucia mimo prawidłowego oddawania moczu. To, że wydaje Ci się trochę lepiej niż na początku, jest raczej dobrym znakiem. Po 2–3 tygodniach tkanki nadal są w fazie gojenia i różne nietypowe odczucia są dość częste.

Natomiast jeśli objawy zaczęłyby się nasilać, pojawiłby się ból, pieczenie, częstomocz, gorączka, wyraźnie słabszy strumień, trudność rozpoczęcia mikcji, wyciek ropy albo uczucie, że naprawdę nie możesz opróżnić pęcherza — wtedy trzeba skontaktować się z urologiem szybciej. Nawet bez tych objawów warto odezwać się do lekarza operującego, jeśli ten dyskomfort utrzyma się jeszcze przez kolejny tydzień–dwa bez poprawy albo mocno Cię stresuje. Czasem wystarczy kontrola i obejrzenie, czy nie ma obrzęku ujścia cewki lub nadmiernego napięcia blizny.

Tak, nadwrażliwość żołędzi może mieć z tym związek. Po latach zakrycia przez napletek żołądź po obrzezaniu nagle dostaje ogrom bodźców i mózg może to interpretować w bardzo dziwny sposób — nie tylko jako „nadwrażliwość”, ale też właśnie napięcie czy uczucie parcia. U części osób trwa to kilka tygodni, czasem dłużej, i stopniowo się wycisza

Rafał12

New member
Możesz coś powiedzieć więcej jak to było mentalnie, nie wiedziałeś 10 lat temu jak ma być, nikt z Tobą nie gadał, nikt na bilansie nie sprawdzał... Tak czy inaczej oczywiście gratulacje, że zrobiłeś porządek.
Wiedziałem, że mam problem, może to zabrzmieć głupio i dziecinnie ale miałem jakąś taką wewnętrzną blokadę przed zrobieniem tego kroku ku wyleczeniu... przyznaje się do tego i wiem, że powinienem zrobić to dużo wcześniej ale chyba lepiej późno niż wcale 🙂 teraz mam nadzieję, że będzie lepiej o ile pozbędę się obecnego problemu 😉

Rafał12

New member
Wiedziałem, że mam problem, może to zabrzmieć głupio i dziecinnie ale miałem jakąś taką wewnętrzną blokadę przed zrobieniem tego kroku ku wyleczeniu... przyznaje się do tego i wiem, że powinienem zrobić to dużo wcześniej ale chyba lepiej późno niż wcale 🙂 teraz mam nadzieję, że będzie lepiej o ile pozbędę się obecnego problemu
Możliwe też, że okolica ujścia cewki jest jeszcze lekko obrzęknięta lub podrażniona po zabiegu i daje takie odczucia mimo prawidłowego oddawania moczu. To, że wydaje Ci się trochę lepiej niż na początku, jest raczej dobrym znakiem. Po 2–3 tygodniach tkanki nadal są w fazie gojenia i różne nietypowe odczucia są dość częste.

Natomiast jeśli objawy zaczęłyby się nasilać, pojawiłby się ból, pieczenie, częstomocz, gorączka, wyraźnie słabszy strumień, trudność rozpoczęcia mikcji, wyciek ropy albo uczucie, że naprawdę nie możesz opróżnić pęcherza — wtedy trzeba skontaktować się z urologiem szybciej. Nawet bez tych objawów warto odezwać się do lekarza operującego, jeśli ten dyskomfort utrzyma się jeszcze przez kolejny tydzień–dwa bez poprawy albo mocno Cię stresuje. Czasem wystarczy kontrola i obejrzenie, czy nie ma obrzęku ujścia cewki lub nadmiernego napięcia blizny.

Tak, nadwrażliwość żołędzi może mieć z tym związek. Po latach zakrycia przez napletek żołądź po obrzezaniu nagle dostaje ogrom bodźców i mózg może to interpretować w bardzo dziwny sposób — nie tylko jako „nadwrażliwość”, ale też właśnie napięcie czy uczucie parcia. U części osób trwa to kilka tygodni, czasem dłużej, i stopniowo się wycisza
Dzięki za słowa otuchy 😉 ogólnie dobrze się czuje, nie mam problemu aby się wysikać, wszystko według mnie jest w miarę w porządku oprócz tego właśnie dziwnego uczucia 😏 jakby wszystko nie wyleciało z penisa i cewki...
Gdy byłem przed zabiegiem, jeszcze ze stulejką, ściskałem lekko żołądź aby pozbyć się "resztek" moczu, teraz tego nie robię. Może tego brakuje? Ale przecież teraz jak żołądź jest odsłąnięta to w czym to pomoże? 🤔