• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Problem z sikaniem koło 40stki.

Sig

Active member
Cześć, mam problem z oddawaniem moczu. Po opróżnieniu pęcherza z 95% ta resztka spływa bardzo długo i potem jak się okazuje po mimo że wszystko spłynęło parę kropli ląduje w bieliźnie. Nigdy nie miałem tego problemu, mam 38 lat i niedawno podczas USG jamy brzusznej wykryto nieznacznie powiększoną prostatę. Czy mogę jakoś cofnąć ten proces? Dieta, leki?

fifarafa

New member
Cofnąć procesu samemu za pomocą diety się nie da. Jedyne co to można faktycznie spowolnić. Dieta po części ma wpływ na rozrost prostaty.
WYkryto nieznacznie powiększoną prostatę? Szczerze - badanie przez powłoki ciała czyli TAUS to słaba metoda w wykrywaniu powiększonej prostaty. Lepsze jest USG celowane czyli przezodbytnicze albo przezkroczowe.
A jak U ciebie ze wstawaniem w nocy? czy jakieś inne objawy zauwazyłeś np. częściej chce ci się do łazienki?
Leki są dobre, m.in. rozluźniają mięśniówke wokół cewki moczowej --> prostata się rozluźnia i jest większy przepływ przez cewkę. ALE !!! pytanie czy to w ogółe ten problem.
Może być też inny powód przeszkody podpęcherzowej. Masz cukrzycę?
Trzymam kciuki ! Powodzenia

robson923

New member
Też mam ten problem, nie z powiększona prostata ale z posikiwaniem, szczególnie po sikaniu przy pisuarze to często nie do końca i później mi się ulewa czasem, podobno są jakieś ćwiczenia i fizjoterapeuty na te mięśnie, ale nie próbowałem i nic z tym jeszcze nie robiłem

Arek a

Well-known member
Powiększenia prostaty nie cofniesz samą dietą, ale możesz szybko pozbyć się kapania i zatrzymać problem. Zrób badanie krwi PSA i idź do urologa, który w razie potrzeby da leki zmniejszające prostatę lub ułatwiające sikanie. Aby uniknąć plam na bieliźnie, zaraz po wysikaniu przesuń palcami od spodu od obszaru za jądrami w stronę żołędzi, co wyciśnie resztkę moczu z cewki. Na co dzień ogranicz alkohol i kawę jeśli tgo używasz, jedz pestki dyni i ćwicz mięśnie Kegla (zaciskanie jak przy wstrzymywaniu moczu).