Agrafix napisał:
...Zwykle goraca woda oblewam twrz zeby sie zrobila taka jakby gabka, potem sie gole z wlosem, pod wlos i zwowu z wlosem, jednorazowka z potrojnym ostrzem...
Po pierwsze, czy z tego co tu napisałeś wynika, że nie używasz żelu do golenia? Samą wodą, bez żelu to się za bardzo nie ogolisz jednorazówką ;P.
Wybacz jeśli Ci piszę oczywiste dla Ciebie sprawy, ale nie wiem w jakim jesteś wieku, a z Twojej wypowiedzi wydaje mi się, że dopiero zaczynasz swoje przygody z goleniem. Więc generalnie tak :
1) Tak jak Ci napisali, spróbuj maszynką elektryczną (kupienie porządnej to trochę wydatek, więc możesz na spróbowanie najpierw pożyczyć od kogoś), mniej dokładnie goli, ale też dużo ciężej nią podrażnić skórę. Generalnie na porządną maszynkę elektryczną to powinno się niby wydać 200-300zł. Ale mnie kumpel ostatnio polecał taką - "http://www.ceneo.pl/803034#tab=click", z polskiej firmy chyba, którą kupisz za 45zł, a ten kumpel mówił, że ma ją już od 5 lat i się sprawuje niezawodnie.
2) Jeśli elektryczna Ci nie spasuje to :
2.1) Po pierwsze według mnie jednorazówki są chujowe, lepiej kup sobie jakąś porządną maszynkę do golenia z 5 ostrzami i może dodatkowo
bajerem w postaci wibracji, które mają niby niwelować podrażnienia. Ja używam Giellette Fusion Power, która taki bajer właśnie ma i jestem zadowolony (Koszt takiej maszynki to chyba koło 60zł, z tym że co miesiąc w takiej musisz wymienić ostrza, a taki zestawik z 4 ostrzami kosztuje koło 40zł, ale takie duże pieniądze to nie są, ceny podaje z pamięci tak pi razy drzwi, więc mogą się troszkę różnić)
2.2) Kup sobie żel do golenia (nie piankę, według mnie żel się lepiej wchłania w skórę) jakiś niedziadowski, na przykład z Giellette. Żel taki dokładnie rozprowadzasz na wcześniej porządnie namoczoną twarz ciepłą wodą.
2.3) Ostrza maszynki do golenia co jakiś czas możesz zamaczać w gorącej wodzie, ja tak robię i dzięki temu łagodniej tną te ostrza.
2.4) "gole z wlosem, pod wlos i zwowu z wlosem" - trzecia faza według mnie bez sensu, bo przecież po goleniu "pod włos", golenie "z włosem" nic nie poprawi, bo przecież jest mniej dokładne. Ale jeśli chodzi o kolejność najpierw "z włosem", a następnie "pod włos" to ja też tak robię, bo mam twardy zarost i po najpierw mniej dokładnym przejechaniu "z włosem", golenie "pod włos" wtedy mniej podrażnia skórę.
2.5) Na koniec użyj jakiegoś delikatnego balsamu po goleniu. (a jeśli Cię pieczę po nim, to może spróbuj spytać w sklepie z kosmetykami o jakiś delikatniejszy balsam, może Ci coś babka doradzi)
PS. Ciężko mi się postawić na Twoim miejscu, bo trądziku nie mam. Może mieć rację kolega co napisał, wyżej że podczas golenia możesz go sobie jeszcze bardziej rozprzestrzenić, więc jeśli nie uda Ci się z tym problemem poradzić samemu to powinieneś się zgłosić na wizytę do Dermatologa (lekarz od skóry) i przy okazji omawiania tego jak leczyć trądzik to możesz również temu lekarzowi opowiedzieć jakie masz problemy z goleniem i na 100% doradzi Ci lepiej niż my.