• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Po zabiegu plastyki napletka i podcięcia wędzidełka 2026

sanczo_34

New member
Witam jestem tu nowy. 02.01.2026 miałem zabieg plastyki napletka oraz podcięcia wędzidełka. Niewiem czy to normalne bo z dnia na dzień coraz gorzej ściągam napletek bo czuję coraz większy ucisk i niemam pojęcia czy to przez szwy które mam czy coś się dzieje. Czy mogę chodzić z odsuniętym napletkiem i żołędziem na wierzchu ? Nie ukrywam bo ruszanie napletkiem jest dosyć bolesne a tymbardziej że jestem wyczulony w takich sprawach.

Arek4u

Member
z każdym dniem będzie się robiła oponka , chodząc bez opatrunku ta oponka będzie jeszcze większa. Opatrunek , zwłaszcza ciaśniejszy na noc zmniejsza opuchliznę , dodatkowo przy nocnych wzwodach trzyma wszystkie szwy żeby nic nie puściło . Lekarz nie dał Ci zaleceń jak dlugo masz nosić opatrunki . I tak poza tym nic na siłę nie warto robić , wszystko jest świeże , daj się temu zagoić , najważniejsze to pilnować higieny rany.

sanczo_34

New member
Lekarz mówił żeby ruszać napletkiem i jak krwawi żeby zakładać sobie gazy ale nic nie krwawi już praktycznie i denerwowało mnie to że gazy przyklejały się do tych świeżych ran i bolało jak niewiem. No ale jak ruszam napletkiem to jest ból duży dosyć. Im dłużej ruszam to jest coraz większy ból. Kilkanaście razy dziennie pryskam wszystko osceniseptem

Arek4u

Member
Przy zdejmowaniu gazy porządnie spryskać octaniseptem to się odklei bez bólu. Nie wiem do końca jak to jest przy plastyce , bo przy pełnym obrzezaniu trzeba nosić opatrunki i przez dobre 2 tygodnie nie ingerować w rane i dać się jej zrosnąć. A pisząc , że z każdym dniem coraz słabiej możesz ruszać napletkiem to znaczy , że pojawiło się opuchnięcie które blokuje ruchy i powoduje ból.