• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Po zabiegu obrzeżania ( Anglia )

pbsot

New member
Witam , w 2016 miałem robiona plastykę wędzidełka ale dalej się babralo skura pękała więc w końcu zdecydowałem się na zabieg obrzezanja na angielski NHS ( coś jak NFZ w Polsce) ale przez prywatną klinikę .
7 rano w szpitalu 10 rano już puścili mnie do domu , sama operacja wszystko bardzo sprawnie na znieczuleniu miejscowym . Dostałem zestaw leków przeciwbólowych i jakąś maść do stosowania na szwy przeciw infekcji) .
Jutro rano mam zdjąć opatrunek i delikatnie umyć szarym mydłem( zalecił mi mycie 2 razy dziennie ) , i tu pytanie , przez ile dni nosiliscie opatrunki ? Ja mam zamiar cały czas leżeć i odpoczywać przez minimum tydzień .
Dużo czytałem forum ale zauważyłem że każdy ma swoje metody , jestem też uzbrojony w opatrunki gazy , rywanol octanisept maści na blizny itp .
Mi lekarz też doradził smarowanie żołędzia vaselinanna zmniejszę drażliwości .

Po sikaniu warto spryskać żołądź octanisept czy nie ? Bo zauważyłem że każdy ma swoją opinię na ten temat .
Z góry dziękuję za wszystkie cenne porady będę tutaj na bieżąco wrzucał postępy . 1zdjecie

kaz3k69

New member
Po sikaniu, o ile nie zmieniasz opatrunku nie używaj octeniseptu bo wysusza skórę i może podrażnić,przy zmianie tak, gdyż octenisept zmoczy przyschnięty opatrunek i ułatwi zmianę.Pilnuj wzwodów i noś do góry przyjaciela, ułatwia odpływ chłonki i zmiejsza opuchliznę. Opatrunek nosisz tak długo jak będziesz chciał, co jakiś czas pozwól pooddychać ranie na wolnym powietrzu.Maść na blizny dopiero po wyjęciu szwów i zagojeniu ranek.

pbsot

New member
Dzieki za cenne porady , wzwody były juz w dzień ale o dziwo jeszcze jakoś nie bolało chyba jeszcze trzymało znieczulenie albo tabletki przeciwbólowe działają . Po którymś wzwodzie maly tak się skurczył że opatrunek już spadł , wymieniłem na nowy , rano po myciu mam zamiar poleżeć kilka godzin bez opatrunku żeby złapał świeżego powietrza .

bmk178

Active member
Opatrunek o ile to mozliwe tylko na noc,po sikaniu octenispt jak najbardziej,wazeliny nie uzywałem bo szybciej główka sie przyzwyczaja do nowych warunków,maśc na rany jak najbardziej polecam help4 skin lub

SutriHeal Forte 10% maść do leczenia ran 15 g​