• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Nawilzenie

toja123

New member
Mam pytanie odnośnie nawilżania żołędzi penisa. Czasem jest suchy i nie wiem co z tym zrobić o od czego to się dzieje. Czy ktoś z was też tak ma albo miał i co robił.

rvmbas

Member
Sucha żołądź może oznaczać wiele, pojawia się to po masturbacji? Po czasie jak napletek jest zsunięty? Jesli tak to jest to zupełnie normalnie, napletek utrzymuje żołądź w nawilżeniu i kiedy go nie ma żołądź jest sucha. Jeżeli odczuwasz nadmierną suchość pomimo nakrycia jej napletkiem, łuszczy się naskórek, pojawia się świąd to juz moze świadczyć o infekcji, nieprawidłowej higienie.

Łukasz98

Active member
To może się zdarzyć, nawet jeśli nie jesteś obrzezany. Żołądź na co dzień jest zakryta, ale i tak może się czasem przesuszać np. od częstego mycia, żeli pod prysznic albo tarcia (bielizna, masturbacja).

Może pomóc mycie samą wodą albo bardzo łagodnym środkiem, bo niektóre żele mogą wysuszać skórę. Ważne też, żeby nie przesadzać ani w jedną, ani w drugą stronę z higieną. Ewentualnie można od czasu do czasu użyć delikatnego kremu nawilżającego. Kiedyś znajomy polecał mi np. maść Linomag, ale nie jestem lekarzem ani farmaceutą, więc traktuj to tylko jako luźną sugestię.

Jeśli nie ma bólu, pęknięć, pieczenia czy dużego zaczerwienienia, to raczej nic groźnego. Jakby pojawiły się takie objawy, to lepiej skonsultować się z lekarzem.

Do góry