• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Mały penis

antekantek

New member
Cześć mam 17 lat i 6 miesięcy, mój penis w stanie spoczynku ma 3-4 cm a w wzwodzie 8-9 cm , domyślam się że pewnie coś jest nie tak , chyba że jestem w błędzie wiem że penis rośnie do 21 roku życia ale przez ostatnie lata mam wrażenie że nie urósł nawet 1cm.

Trolo

Well-known member
Może jesteś bardzo otyły i część penisa zasłania tłuszcz, a może po prostu takie geny i większego mieć nie będziesz. Zależy to jeszcze pewnie od tego w jakim etapie dojrzewania płciowego jesteś, ile masz wzrostu, może wolno dojrzewasz, ale raczej penis powinien już urosnąć.

Łukasz98

New member
Jeśli masz wątpliwości, naprawdę warto udać się do urologa lub androloga (najlepiej takiego, który ma obie te specjalizacje). W niektórych przypadkach dojrzewanie może przebiegać nieprawidłowo, a czasem można coś z tym zrobić – np. wdrożyć leczenie hormonalne. Penis rośnie mniej więcej do 18-21 roku życia, ale to kwestia indywidualna. W twoim wieku wciąż masz szansę coś zmienić, natomiast za kilka lat będzie już za późno.

Napiszę, jak wyglądało to u mnie. Mając 25 lat, dowiedziałem się, że mój poziom testosteronu jest na dolnej granicy normy, jak na ten wiek to za mało. Po rozmowie z lekarzem okazało się, że prawdopodobnie miało na to wpływ to, że jedno z moich jąder zstąpiło później niż powinno, przez co nie pracowało w pełni prawidłowo. Dodatkowo nadwaga i niezbyt zdrowy tryb życia mogły jeszcze bardziej obniżyć poziom testosteronu. Możliwe, że przez całe życie miałem go na niskim poziomie, także w okresie dojrzewania, a to ma ogromne znaczenie dla rozwoju ciała.

Zawsze uważałem, że wielkość mojego członka to kwestia genów i nic na to nie poradzę. Nigdy go nie mierzyłem, bo nie czułem takiej potrzeby, ale gdy miałem około 15 lat, tak na oko, w spoczynku miał jakieś 4 cm, a we wzwodzie około 8 cm. Z powodu nadwagi można by do tego dodać z 1 cm. Po zakończeniu dojrzewania zatrzymałem się na 4-5 cm w spoczynku i 11-12 cm we wzwodzie – czyli trochę poniżej średniej. Przez większość życia mi to nie przeszkadzało, ale gdy dowiedziałem się, że mój rozwój mógł być zaburzony i można było coś z tym zrobić wcześniej, trochę mi to siadło na psychikę. Bo teraz, mając 26 lat, już nic z tym nie zrobię.

Dlatego jeśli masz jakieś obawy, warto skonsultować się z lekarzem. Dla wielu osób to trudny temat, badanie może być niekomfortowe, ale przynajmniej nie będziesz później żałować, że nie sprawdziłeś tego wcześniej, gdy dało się coś zrobić.