• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Hemoroidy

robson923

New member
Cześć, jakiś czas ostatnio myślałem, czy poruszyć ten temat, ale może ktoś tutaj ma podobny problem, jest po operacji, albo się zastanawia nad operacja. I mnie zdiagnozowano stopień 2-3, jestem po nieudanym zabiegu laserem w zeszłym roku, który mi w ogóle nie pomógł, pod koniec listopada mam umówiony termin operacji chirurgicznej. Zastanawiam się bardzo nad odwołaniem tej operacji, szczególnie po opiniach niektórych lekarzy co do skutków ubocznych jak i ogromnego bólu po zabiegu. Czy ktoś może się podzielić swoimi doświadczeniami?

Lubelski

Active member
A próbowałeś to...
Mrożenie hemoroidów, znane w medycynie jako krioterapia lub kriochirurgia, to małoinwazyjna metoda leczenia żylaków odbytu, która polega na kontrolowanym niszczeniu chorobowo zmienionych tkanek za pomocą bardzo niskiej temperatury. Podczas kilkuminutowego zabiegu wykonywanego w gabinecie lekarskim proktolog wprowadza do kanału odbytu specjalną sondę zasilaną ciekłym azotem lub podtlenkiem Vector, która generuje temperaturę poniżej minus stu stopni Celsjusza. Działanie tak niskiej temperatury powoduje natychmiastowe zamrożenie wody wewnątrzkomórkowej oraz odcięcie dopływu krwi do guzka krwawniczego, co prowadzi do jego kontrolowanej martwicy. W ciągu kolejnych dni obumarła tkanka samoistnie odpada, a w jej miejscu regeneruje się zdrowa śluzówka. Procedura ta jest bezkrwawa, ponieważ zimno naturalnie zamyka naczynia krwionośne, i zazwyczaj nie wymaga znieczulenia ogólnego, gdyż niska temperatura silnie znosi odczuwanie bólu...ja mialem 6 lat temu po kilka sesji i hemoroidy nie wróciły 👍mimo że sam w sobie zabieg jest bardzo nie przyjemny i narusza twoją strefę intymną to, u mnie ten zabieg skutecznie organizm zareagował warto było to przecierpieć

robson923

New member
U mnie już odpadają wszystkie metody małoinwazyjne, miałem laser, ale zero rezultatów, wczoraj byłem u lekarza i powiedział że już tylko skalpel, a czy gumkowanie czy zastrzyki to już będzie tylko wydawanie pieniędzy bo mi to nic nie da na dłużej, jestem po konsultacjach u 5 proktologów i opinie są bardzo skrajne, od leczenia czopkami do operacji chirurgicznej, ale też jeden lekarz zmienił zdanie po tym nieudanym laserze, który mi zrobił i 3 jest za operacja, dlatego myślę, że mnie to nie ominie, @Lubelski dzięki za reakcje i skomentowanie, może ktoś jeszcze miał doświadczenia tutaj

Aregor

Active member
A próbowałeś obstrzykiwania odbytu botoksem? Podobno rozluźnia to odbyt, zwiększa gojenie ewentualnych ran i pozytywnie wpływa na walkę z hemoroidami.

robson923

New member
Ale ostrzykiwanie przed zabiegiem, żeby się lepiej goiło? Czy zamiast zabiegu? To chyba na jakimś bardzo początkowym etapie, i mnie jest stopień 3 i niestety takie działania nie będą skuteczne, na szczęście jeszcze nie mam etapu 4, że są na zewnątrz

Aregor

Active member
Raczej przed zabiegiem i zobaczyć ewentualne efekty przed pójściem pod nóż, ale to musiałbyś porozmawiać ze swoim proktologiem.